image
Sursa foto: jurnal.md

Consilierul premierului, despre solicitarea conferințelor online cu Ministerul Sănătății: Autoritățile sunt suprasolicitate

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale ar putea organiza conferințe de presă doar după ce situația legată de epidemia de coronavirus se va ameliora. Pe moment, responsabilii din sistemul de sănătate sunt suprasolicitați de situația legată de criza provocată de epidemia de coronavirus din RM.

Opinia aparține consilierului prim-ministrului, Vitalie Dragancea, și a fost expusă în cadrul emisiunii „O nas” de la JurnalTV, la care a fost întrebat ce crede despre apelul celor 25 de organizații și instituții media care au cerut conducerii ministerului Sănătății să organizeze conferințe de presă online săptămânal, ca jurnaliștii să aibă posibilitatea să adreseze și să primească răspunsuri la întrebările pe care le au.

„Nimeni dintre autorități nu mi-au cerut deocamdată opinia referitor la această solicitare. Dar vreau să remarc că la briefing-uri apare nu doar ministrul Sănătății, ci și alți responsabili de gestionarea situației legată de epidemia de coronavirus. Pe moment ministrul și echipa sa lucrează 24/24, timp de șapte zile în săptămână. Putem înțelege presiunile la care sunt supuși”, a spus consilierul.

Întrebat de ce cifrele care sunt anunțate de ministrul Sănătății nu sunt pur și simplu actualizate zilnic pe site-ul instituției, Vitalie Dragancea a relevat că au examinat acest aspect.

„Ne-am gândit și la aceasta, dar consultându-ne cu colegii noștri și cu unii oameni de la televiziuni am decis că materialul video va fi mai util în procesul de informare”, a spus consilierul.

Acesta a mai adăugat că înțelege dorința presei de a putea adresa întrebări ministrului Sănătății și de a primi răspunsuri la ele.

„Dar principala misiune a ministrului acum e să gestioneze eficient situația epidemiologică. Organizarea unor conferințe cred că ar fi posibilă după ce va ameliora situația legată de epidemia de coronavirus”, a mai spus consilierul.

Amintim că reprezentanții a 25 de organizații și instituții media au semnat o solicitare comună în adresa Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, cerând ca instituția să organizeze săptămânal conferințe de presă, în regim online, cu participarea jurnaliștilor care vor adresa întrebări în direct. Cererea a fost depusă pe 13 aprilie.

Solicitarea a apărut în contextul în care jurnaliștii se confruntă cu lipsă de transparență și acces restricționat la informația de interes public după ce autoritățile au introdus starea de urgență în legătură cu pandemia de Covid-19. Reprezentanții presei susțin că oferirea răspunsurilor în cadrul conferințelor desfășurate online va contribui la informarea corectă și echidistanță a cetățenilor pe subiecte ce țin de situația de criză.

Noutăţile partenerilor

comentarii: