image
Sursa foto: Jurnal.md

Ce spune CEC despre inițiativa Platformei DA privind organizarea alegerilor prezidențiale timp de două zile

Comisia Electorală Centrală a aprobat, marți, avizul asupra inițiativei legislative semnate de deputatul Platformei DA Vasile Năstase prin care se propune ca alegerile prezidențiale și cele parlamentare să fie desfășurate timp de două zile.

Comisia și-a reiterat opiniile expuse în 2012 și 2017 și a subliniat că „modificarea perioadei de timp destinate votării, implică ajustarea noilor condiţii de efectuare a acesteia, urmând a fi modificate procedurile ce vizează securizarea votării, implicit păstrarea şi asigurarea integrităţii pe parcursul a două zile a buletinelor de vot utilizate şi a celor neutilizate”.

Totodată, CEC susține că ar trebui revăzute regulile privind asigurarea confidenţialităţii informaţiei din listele electorale cu privire la participarea alegătorilor la votare, norma privind interdicţia efectuării agitaţiei electorale în ziua alegerilor şi cea precedentă alegerilor precum și termenele de prezentare a rapoartelor financiare.

Avizul aprobat de CEC urmează a fi transmis Ministerului Justiției.

Amintim că, proiectul de lege inițiat de Vasile Năstase propune ca alegerile prezidențiale din 1 noiembrie să fie organizate timp de două zile, sâmbătă și duminică, pentru a reduce riscurile de infectare cu noul coronavirus.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: