image
Sursa foto: jurnal.md

Prima reacție Air Moldova, după o tăcere îndelungată: Ce spune despre investitori și datoriile companiei

Compania Air Moldova a venit cu o declarație, după ce o perioadă îndelungată nu a comentat situația creată în urma privatizării întreprinderii. În comunicatul emis, compania acuză „presiuni continue din partea instituțiilor politice și a organelor de anchetă” și vorbește despre care e acum situația cu datoriile Air Moldova.

„Punerea sub sechestru a capitalului statutar și a activelor companiei nu o singură dată a afectat negativ implementarea planului de dezvoltare în continuare a „Air Moldova”. Atacurile din partea structurilor de stat continuă să creeze un climat investițional neprielnic și pun în dificultate dezvoltarea companiei aeriene. Totodată, statul nu și-a îndeplinit obligațiunile asumate cu privire la majorarea capitalului statutar cu 151 milioane lei”, susține Air Moldova.

Compania mai spune că investitorii „au redus semnificativ datoriile față de partenerii externi și au restructurat datoriile existente”.

„În pofida multiplelor învinuiri care aveau drept scop formarea unei imagini negative, investitorii „Civil Aviation Group” și colectivul „Air Moldova” au continuat să lucreze în beneficiul companiei și al pasagerilor. Fondatorii „Civil Aviation Group” au achitat peste 80% din datoriile companiei de stat „Air Moldova”. Pe lângă datoriile de bază au fost achitate chiar și penalitățile și procentele pentru datoriile față de întreprinderile de stat „Moldatsa”, „Autoritatea Aeronautică Civilă” și Serviciul Fiscal, în valoare de 24 milioane de lei, care nu erau prevăzute în contractul de privatizare. Compania aeriană „Air Moldova” își realizează activitatea operațională fără devieri, iar drept priorități rămân securitatea zborurilor și confortul pasagerilor în conformitate cu cerințele internaționale, fapt confirmat prin investițiile în valoare de 181 milioane lei în anul 2019”, se mai spune în comunicat.

„În cadrul ședinței Consiliului Suprem de Securitate, din 21 ianuarie 2020, Directorul General al „Air Moldova” a prezentat poziția investitorilor de a continua realizarea planului investițional, în cazul în care vor înceta atacurile din partea statului”, conchide declarația Air Moldova.

Declarația companiei vine după ce acum două zile, după ședința Consiliului Suprem de Securitate, președintele Igor Dodon a declarat că investitorul Air Moldova nu a investit bani proprii în această companie așa cum era prevăzut. „Urmează să analizăm dacă vom rezilia sau nu acest contract. În prezent, compania Air Moldova are vândute bilete în avans de 70 de milioane de lei, dar bani reali investitorul nu a investit. Datoriile companiei în continuare sunt de peste un miliard de lei”, a spus Dodon.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: