image
Sursa foto: cnn.com

Inițiatorul Legii Magnițki, pe Twitter: Moldova este acum una dintre 9 țări noi în care Legea Magnițki este „în joc”

Bancherul american Bill Browder, considerat iniţiatorul Legii Magnițki din SUA, a postat pe contul său de Twitter un mesaj referitor la introducerea legii Magnițki în Parlamentul Republicii Moldova. „Ultima oră: Parlamentul moldovenesc introduce Legea Magnițki pentru Moldova. Republica Moldova este acum una dintre 9 țări noi în care legislația Magnițki este în joc”, scrie Browder.

Totodată, finanțistul american a făcut trimitere la un articol la acest subiect publicat pe platforma WatchDog.

Precizăm că, pe 26 iulie recent, mai mulţi deputaţi au înregistrat un proiect de lege care va transpune prevederile din Global Magnitsky Act în legislaţia autohtonă. Acest fapt va permite sancţionarea funcţionarilor publici şi altor persoane implicate în acte majore de corupţie şi violare a drepturilor omului din orice ţară.

Proiectul de lege a fost perfectat de un grup de ONG-uri specializate în sfera de bună guvernare şi protecţia drepturilor omului. Din grupul de iniţiativă fac parte Transparency International Moldova, IDIS Viitorul, Comunitatea WatchDog.MD, CPR, PromoLex şi CRJM.

Potrivit autorilor proiectului de lege, în ultimii ani diverse grupări criminale regionale au utilizat băncile din Republica Moldova pentru înfăptuirea celor mai mari tranzacţii de spălare de bani din regiune, prin care au fost transferate zeci de miliarde de dolari din Federaţia Rusă către jurisdicţii offshore. Activităţile suspicioase au culminat cu fraudarea a 1 miliard de dolari din trei bănci moldoveneşti în noiembrie 2014. Una din aceste bănci era Banca de Economii, cunoscută de asemenea pentru implicarea în transferul mijloacelor provenite din schema ilegală de restituire a impozitelor, deconspirată de Serghei Magnitsky. La începutul anului 2008 două companii din Moldova au transferat cel puţin 52 milioane dolari sustraşi din trezoreria Federaţiei Ruse către zeci de companii offshore, după cum relevă o investigaţie realizată de OCCRP.

Între timp, actuala majoritate parlamentară a aprobat un pachet de legi privind amnistia capitalului, fapt care a trezit îngrijorarea reprezentanţilor FMI, Băncii Mondiale, Ambasadei SUA şi Delegaţiei UE în Moldova. Legile privind amnistia capitalului legitimează mijloacele provenite din crimele financiare de proporţii şi subminează angajamentele asumate de guvernarea RM faţă de cetăţeni şi partenerii de dezvoltare internaţionali. Autorităţile din Moldova au acum oportunitatea să demonstreze dacă sunt adevărate intenţiile lor privind combaterea corupţiei şi spălării banilor.

Amintim că „Legea Magnițki” a apărut în anul 2009, când Statele Unite au reacționat la uciderea avocatului rus Serghei Magnițki, ca urmare a faptului că acesta a relatat publicului detalii importante privitor la spălări de bani de proporții în Federația Rusă. Este vorba de aproximativ 400 de milioane de dolari. După aceste dezvăluiri, el a fost prins, deținut 358 de zile și după mai multe maltratări în interiorul izolatorului, a fost ucis.

După acest caz, Statele Unite au adoptat o lege care a fost numită Legea Magnițki. În document este inclusă o listă de 49 de persoane care au fost implicate în torturarea lui Magnițki, iar acestea în prezent au interdicția de a intra în țările care au adoptat această lege - Statele Unite ale Americii, Canada, Maria Britanie, Republica Dominicană și Țările Baltice.

Noutăţile partenerilor

comentarii: