image
Sursa foto: unmiss.unmissions.org

Judecători controversați aspiră la șefia CSJ și CA; „O încrengătură mafiotă perfectă; Justiția intră în culiocul lui Dodon”

Vladislav Clima, unul dintre judecătorii care a anulat alegerile din Chișinău în 2018, ar putea fi numit în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău, iar Liliana Catan, magistrata responsabilă de mai multe condamnări ale RM la CEDO, aspiră la funcția de președinte al Curții Supreme de Justiție

Deciziile urmează să fie luate mâine la ședința plenului Consiliului Superior al Magistraturii.

„Dacă asta se va întâmpla, putem spune că Dodon a preluat controlul total asupra justiției”, avertizează opoziția.

Judecătorul Vladislav Clima a fost președintele completului care a menținut hotărârea judecătoarei Rodica Berdilo de anulare a mandatului de primar al lui Andrei Năstase, câștigat la alegerile din Chișinău în 2018.

ClimaClima

Liliana Catan, care este membră a Consiliului consultativ de experți privind reforma sistemului justiție, creat de președintele Igor Dodon, participă și la concursul pentru funcția de președinte a Colegiului penal al CSJ, având punctajul cel mai mare față de ceilalți candidați.

Catan instrumentat unul dintre cele mai relevante dosare politice din timpul regimului comunist, dosarul Valeriu Pasat, pentru care Republica Moldova a fost condamnată la CEDO. Totodată, Catan este unul din completul de judecători de la CSJ care l-a eliberat pe interlopul Ion Druţă, zis şi „Vanea Pisateli”, condamnat la 20 de ani de pușcărie pentru comandarea unui triplu omor.

CatanCatan
Catan 2Catan 2

Partidele din opoziție avertizează că după aceste promovări justiția va ajunge la cheremul președintelui Igor Dodon.

„Dacă asta se va întâmpla, putem spune că Dodon cu ajutorul majorității PSRM-PD a preluat controlul total asupra justiției. Exact ca și Plahotniuc pe timpuri. Și Dodon trebuie oprit. Chiar și mai devreme decât alegerile prezidențiale”, spune deputatul PAS Sergiu Litvinenco.

„E o tentativă de recapturare a justiției. Se scot la troc funcțiile cheie de la CSJ și Curtea de Apel. Mâine, membrii CSM au de îndeplinit scenariul pe care l-am deconspirat. Dar ei pot să se abțină, să renunțe la criminala idee de a promova un clan mafiot”, a menționat deputatul Platformei DA Vasile Năstase.

Legislatorul vorbește și despre alte candidaturi care urmează să fie promovate mâine la ședința CSM.

„Va fi avansat Serghei Furdui, nașul lui Clima și cumătrul Ninei Cernat, la Curtea Supremă de Justiție. Și asta nu e totul! Consiliera lui Nicolae Clima, o oarecare Cucerescu va fi promovată împreună cu Gheorghe Stratan si Denis Bădălău, oamenii lui Vlad Clima, la această instituție judecătorească extrem de importantă tocmai pentru consolidarea pozițiilor viitorului președinte socialist al Curții, Vlad Clima. Angela Bostan de la Curtea de Apel Chișinău, care se vrea judecător la CSJ, a examinat acțiunea lui Băsescu privind retragerea cetățeniei RM prin decretul lui Dodon și a respins-o. Nu încape niciun dram de îndoială că este afiliata socialiștilor, e bine însă de știut că este verișoară cu Furdui, cumătră cu Vlad Clima si Tamara Doneva”, a mai spus Vasile Năstase.

„O încrengătură mafiotă perfectă. Dacă călăul Clima devine președinte la Curtea de Apel, iar Doneva, Bostan, Furdui la CSJ, atunci cercul s-a închis și putem spune cu certitudine că justiția a intrat adânc în culiocul lui Dodon”, conchide deputatul.

Agenda18.pdf by Jurnal on Scribd

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: