image
Sursa foto: jurnal.md

Moldindconbank, vândută imediat după alegeri; Avertismentul lui Platon pentru potențialii investitori

Autoritățile de la Chișinău acționează foarte operativ ca să vândă Moldindconbank. Potrivit portalului Mold-street, care face trimitere la surse din sistemul bancar, termenul limită de vânzare a băncii este 26 februarie curent, imediat după alegerile parlamentare. Un avertisment către potențialii investitori a făcut săptămâna trecută afaceristul Veaceslav Platon.

Ieri, 28 ianuarie, Ministerul Economiei și Infrastructurii a publicat proiectul unei decizii de Guvern privind aprobarea precontractului cu privire la cumpărarea și deetatizarea acțiunilor nou-emise de Moldinconbank, scrie sursa. Potrivit acesteia, conducerea companiei „DOVERIE UNITED-HOLDING AD”, investitor european despre care Banca Națională a anunțat în urmă cu o săptămână că ar urma să cumpere pachetul unic de acțiuni al BC „Moldindconbank” S.A., în mărime de 63,89%, a venit să semneze antecontractul. Din document reiese că Agenția Proprietăți Publice, adică Guvernul, va cumpăra acțiunile și apoi le va vinde investitorului bulgar. Prețul pentru acestea a fost stabilit la peste 764 de milioane de lei sau 39,1 milioane de euro.

Tot ieri, CNA a dat aviz pozitiv acestui proiect, chiar dacă a constatat în raportul de expertiză că Ministerul Economiei și Infrastructurii nu a respectat prevederile legale privind transparența în procesul decizional. În special, este vorba despre publicarea tardivă a acestor documente.

Mâine, 30 ianuarie, în cadrul unei ședințe, Guvernul ar putea aproba acest proiect de decizie, iar până vineri, 1 ianuarie, Agenția Proprietăți Publice și compania bulgară „Doverie” ar putea semna deja contractul.

În prezent, la Chișinău, se află o delegație a companiei „DOVERIE UNITED-HOLDING AD”, în frunte cu directorul executiv al acesteia și administratorul firmei Doverie Invest AD, Alexandre Hristov, care este o subsidiară a firmei Doverie United Holdong AD, creată special pentru această tranzacție. Pe 28 ianuarie, speakerul Andrian Candu a discutat cu directorul executiv, Alexandre Hristov, și cu membrul bordului Doverie United Holdong AD, Nikola Anastasov. Potrivit unui comunicat de presă al Parlamentului, în cadrul întrevederii, reprezentanții companiei bulgare și-au exprimat încrederea că investiția anunțată va permite modernizarea sectorului, deoarece compania are o experiență internațională bogată în domeniul bancar. Asta chiar dacă grupul Doverie nu are astfel de activități, iar anterior atât Banca Națională a Bulgariei, cât și Banca Națională a Moldovei nu i-au permis să cumpere alte instituții financiare.

Cu un avertisment în adresa potențialilor cumpărători a venit afaceristul Veaceslav Platon, condamnat la 25 de ani de închisoare pentru escrocherie și tentativă de corupere a mascaților de la Pantera, și căruia, potrivit instituțiilor de anchetă și BNM, i-a aparținut pachetul de acțiuni al Moldindconbank scos la vânzare. Într-o scrisoare deschisă, publicată pe pagina sa de Facebook, Platon susține că vânzarea acțiunilor Moldindconbank, dar și cele ale companiei de asigurări Moldasig, Asito și Alliance Insurance Group, fac parte din rezultatul crimelor comise de un grup condus de criminali care a preluat puterea în Republica Moldova. El menționează că acțiunile acestor companii au fost luate cu forța de la proprietari și că acestea sunt supuse returnării, iar potențialii cumpărători de acțiuni, dacă încheie un acord, nu vor putea conta pe rambursarea banilor cheltuiți pentru achiziționarea acțiunilor.

„Datorită publicității largi a acestei situații și a publicațiilor repetate în presă, împreună cu avertismente și preîntâmpinări cu privire la caracterul ilegal a ceea ce se întâmplă, noii cumpărători de acțiuni vor fi considerați proprietari lipsiți de scrupule care fac abuz de drept și primesc beneficii nejustificate”, spune Platon.

Totodată, Platon consideră că acțiunile potențialilor cumpărători pot fi calificate drept „complicitate la delapidarea proprietății de la acționari, cumpărare de proprietăți furate, atac raider și extorcare, spălarea bunurilor obținute prin mijloace criminale”.

„Acționarii societăților menționate speră și se așteaptă ca investitorii care respectă legea, să nu se lase implicați în acte criminale din motive de beneficii dubioase și se vor feri să participe la crimele actualului regim moldovenesc”, a conchis afaceristul.

Platon scrisoare investitoriPlaton scrisoare investitori

Precizăm că Veaceslav Platon a fost condamnat la 25 de ani de închisoare pentru escrocherie, fraude în proporții deosebit de mari în sistemul bancar și spălare de bani. Potrivit procurorilor și hotărârilor judecătorești, Platon ar fi controlat Moldinconbank și MoldovaAgroidbank, companiile de asigurări Moldasig, Asito și Alliance Insurance Group.Platon a declarat că nu era beneficiarul sau proprietarul acestor societăți, ci a reprezentat doar investitorii și le-a gestionat activele. Banii de la vânzarea Moldinconbank, dar și a altor active, ar urma să fie folosiți la recuperarea sumei de 869,22 milioane de lei, la cât a fost estimată valoarea prejudiciului cauzat de Veaceslav Platon Băncii de Economii.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: