image
Sursa foto: flickr.com

Focar multiplu de RUJEOLĂ în RM: 20 de copii din mai multe raioane s-au îmbolnăvit

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale anunţă despre existenţa unui focar multiplu cu suspecţie de rujeolă, cu implicarea a 20 de copii, dintre care doar trei dintre ei au beneficiat de câte o singură doză de vaccin cu component rujeolic, ceea ce este insuficient pentru a fi protejați de această infecţie.

Se presupune că cei mici au contactat boala în timp ce s-au aflat într-o tabără de vară din localitatea Morenii Noi, raionul Ungheni, care ar activa fără coordonarea cu autoritățile competente.

Persoana care este suspectată că a fi sursa infecţiei este din satul Cazaclia şi a venit în tabără, deja cu semne clinice de rujeolă, după ce s-a aflat timp de o săptămână în Bolgrad, regiunea Odessa, unde a contactat cu persoane bolnave de rujeolă.

Astfel, una dintre cauzele apariţiei acestui focar este admiterea copiilor cu semne evidente de boală într-o colectivitate.

Persoanele suspecte de rujeolă care s-au aflat în tabără sunt originare din raionul Ciadîr-Lunga, inclusiv opt din localitatea Beșghioz, câte patru din satele Copciac și Cazaclia, alt caz a fost înregistrat în raionul Vulcăneşti şi încă trei în raionul Ungheni.

Toți copiii au manifestat următoarele simptome: febră 38-39 0C, conjuctivită, rinoree, tusă uscată și erupții maculo-papuloase cutanate, la început pe față, apoi pe gât.

La moment, copiii se află sub supravegherea medicului infecționist și primesc tratamentul corespunzător.

Ministerul precizează că, cauza refuzului de vaccinare a copiilor de către părinţi este motivul apartenenței la o confesiuni religioase.

În acest context, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale atenționează că acest caz este o dovadă în plus a faptului că rujeola rămâne în continuare o infecție cu grad înalt de contagiozitate și unica măsură sigură de protecție este vaccinarea profilactică conform Calendarului național de imunizare.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: