image
Sursa foto: jurnal.md

Reacția Moldovagaz la proiectul de lege inițiat de Maia Sandu care ar permite reducerea tarifelor la gaz

Moldovagaz a venit cu o reacție la proiectul de amendamente la Legea privind gazele naturale, elaborate de administrația Președintelui Republicii Moldova.

Furnizorul anunță că „a studiat cu atenție” proiectul propus de Maia Sandu care prevede că acesta intră în vigoare din momentul publicării. Astfel, modificările propuse își vor extinde efectul în viitor și nu pot implica necesitatea revizuirii sau anulării deciziilor luate anterior de ANRE cu privire la aprobarea rezultatelor evaluării în sectorul gazelor naturale.

„Un alt fapt important este că uzura (amortizarea) activelor, incluse în tarif, este direcționată la construcția gazoductelor noi și modernizarea rețelelor de gaze existente și a echipamentelor aferente, a căror perioadă de exploatare este de până la 25 de ani. Pentru mai multe rețele aceasta va expira în anii următori, iar adoptarea modificărilor propuse ar putea duce la suspendarea funcționării lor, din cauza lipsei resurselor financiare incluse în tarif pentru modernizare”, spune compania.

Potrivit Moldovagaz, pentru a asigura funcționalitatea rețelelor și a efectua reparația capitală în timpul necesar, în cazul în care amortizarea este exclusă din scopurile tarifare, întreprinderile de distribuție a gazelor vor fi nevoite să recurgă la creditare.

„Astfel, rata cumulativă a dobânzii la aceste credite în 5 ani va fi de aproximativ 40%. Conform legislației, acesta va fi inclus în mod inevitabil de către autoritatea de reglementare în tariful final, și aceasta va fi incomparabil mai mare decât cifrele de amortizare existente”, se mai spune în comunicat.

Totodată, în opinia companiei, amendamentele propuse de administrația Președintelui pot afecta negativ planurile de extindere a rețelelor și, ca urmare, indicatorii de gazificare generală a țării și a securității energetice a acesteia în ansamblu.

Precizăm că, proiectul de lege propus de președintele Republicii Moldova prevede reducerea tarifelor la gazele naturale prin eliminarea unor cheltuieli nejustificate în sumă de 150 de milioane de lei.

Noutăţile partenerilor

comentarii: