image
Sursa foto: captură video / Jurnal TV

Expert, despre scrisorile de la Tiraspol: „Să-i dedicăm mai puțină atenție lui Krasnoselski, o marionetă nesemnificativă”

Conflictul transnistrean și cu precădere rezolvarea acestuia rămâne în continuare un subiect pe cât de delicat, pe atât de actual în dezbaterile publice. Totuși, istoricul Octavian Țîcu este de părere că rezultatul victorios al Ucrainei în războiul neprovocat început de Federația Rusă va pune capăt separatismului din stânga Nistrului. Deocamdată însă, expertul IDIS Viitorul, Igor Munteanu, consideră că așa-zisului lider din Transnistria ar trebui să i se ofere mai puțină atenție, întrucât acesta nu îndeplinește decât funcția de „marionetă”. Declarațiile au fost făcute în platoul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la Jurnal TV.

Istoricul Octavian Țîcu este de părere că viitorul Republicii Moldova depinde de cum se va termina războiul agresiv al Federației Ruse în Ucraina. Acesta afirmă că victoria Ucrainei în război ar însemna și strivirea separatismului din stânga Nistrului, întrucât aflată în poziție victorioasă, Ucraina nu va mai tolera entități separatiste la hotarul ei.

„De finalitățile acestui război, depinde și viitorul Republicii Moldova. Ucrainenii vor reuși să învingă în acest război, lucru de care nu mă îndoiesc, doar că e o chestiune de timp. Varianta fericită pentru noi ar fi această victorie în război, care ar pune capăt separatismului transnistrean printr-o acțiune militară pe care își vor asuma-o de comun acord, în condițiile în care nu va exista o înțelegere cu Federația Rusă din acest punct de vedere, pentru că Ucraina nu va mai tolera existența unui asemenea separatism în coasta ei”, a menționat Țîcu.

Expertul IDIS Viitorul și fost deputat, Igor Munteanu, susține că așa-zisul lider al regiunii transnistrene ar trebui să beneficieze de mai puțină atenție în spațiul public, iar scrisorile, invitațiile și cererile acestuia privind independența regiunii nu ar trebui să fie luate în seamă.

„Eu cred că ar trebui să-i dedicăm mai puțină atenție lui Krasnoselski, care este o marionetă nesemnificativă și nu este, probabil, cazul să ne angajăm în tot felul de formate, cum ar fi 1+1”, a declarat Igor Munteanu.

Totodată, fostul parlamentar consideră că ineficiența actualei guvernări de la Chișinău este cauza de primă importanță care împiedică rezolvarea problemei transnistrene. Potrivit acestuia, conflictul va fi rezolvat abia atunci când Chișinăul va fi hotărât și va fi capabil să folosească oportunitatea pusă la dispoziție de contextul socio-politic.

„Guvernarea ineficientă și slabă de la Chișinău este principala problemă a nerezolvării acestui conflict. Dacă vrem să rezolvăm acest conflict, trebuie să știm ce vrem, să avem instrumentele la dispoziție și să alegem oportunitatea, perioada în care să ne ocupăm de acest conflict”, a conchis expertul IDIS Viitorul.

Noutăţile partenerilor

comentarii: