image
Sursa foto: foto simbol

Lansarea misiunii spre Marte a Emiratelor Arabe Unite, amânată din cauza vremii nefavorabile

Emiratele Arabe Unite (EAU) au amânat lansarea misiunii spre Marte din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile din zona de lansare din Japonia, a anunţat marţi biroul de comunicare al guvernului Emiratelor Unite al EAU, citat de Reuters.

17 iulie este noua dată de lansare anunţată. „Misiunea spaţială a EAU, prima misiune interplanetară arabă, va fi lansată vineri, 17 iulie 2020, la 12:43 ora EAU (16 iulie, 20:43 GMT) de la Centrul Spaţial Tanegashima'', a transmis biroul de comunicare pe Twitter.

Sonda spaţială Hope a EAU era programată de lansare de la centrul spaţial nipon Tanegashima, miercuri, la 12:51 (ora EAU) pentru o misiune de şapte luni spre ''planeta roşie'' de pe orbita căreia urma să trimită date despre atmosfera marţiană.

Misiunea Emirates Mars Mission se înscrie în proiectul demarat de EAU pentru a deveni o putere ştiinţifică şi spaţială şi, totodată, prima ţară arabă care ar plasa o sondă fără pilot pe orbita planetei Marte.

În luna mai, ministrul pentru Ştiinţe, Sarah bint Yousif Al-Amiri, coordonatoare-adjunctă a misiunii, a insistat asupra angajamentului autorităţilor locale de a continua acest proiect în pofida "contextului pandemiei mondiale" declanşate de noul coronavirus.

În septembrie 2019, Hazza al-Mansouri a intrat în istorie, devenind primul cetăţean din EAU care a călătorit în spaţiu. În vârstă de 35 de ani, acest pilot pe avioane de vânătoare este şi primul astronaut dintr-o ţară arabă care a efectuat o misiune la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS).

Pe termen lung, Emiratele Arabe Unite doresc să construiască un "Oraş al ştiinţelor" în care vor fi reproduse condiţiile de viaţă de pe Marte, în vederea amenajării unei viitoare colonii umane pe "Planeta Roşie" până în anul 2117, scrie Agerpres.ro.

Noutăţile partenerilor

comentarii: