image
Sursa foto: jurnal.md

Irina Vlah, mustrată de Dorin Recean după vizita liderului din Tatarstan: „Fără supărare, de obicei citiți lecții de morală”

Schimb de replici astăzi la ședința Guvernului între Dorin Recean și Irina Vlah. Și asta după ce șeful Guvernului i-a reproșat bașcanei Găgăuziei despre faptul că nu a reacționat la încercarea liderului Republicii Tatarstan din Federația Rusă, Rustam Minnihanov, de a intra în Moldova.

„Vreau să încep ședința de astăzi și să vorbim despre valorile umane. Luni, patru cetățeni, unii dintre ei pretinzând că sunt religioși, au încercat să vină aici la Chișinău și să se implice în alegerile și în politica locală. Cetățenii care temporar sunt deputați și îi invită aici pe cei care ajută la uciderea oamenilor, a copiilor, femeilor în Ucraina... ei nu au ce căuta aici. Noi nu ne asociem cu războiul. Ei nu trebuie să se pună în poară cu Poliția de Frontieră și autoritățile din Aeroport. Asta nu le face față. Reamintesc, ei temporar sunt deputați, asta nu le dă dreptul să se poarte urât cu cetățenii RM care sunt în exercitarea funcțiilor. Noi nu vom accepta ca cineva să se implice în treburile interne ale RM și nu vom accepta ca Moldova să fie asociată cu atrocitățile. Nu pentru asta luptă Republica Moldova. Repet, cei care cheamă agresorii în Moldova le recomand să n-o mai facă, pentru că nu vor reuși”, a declarat Dorin Recean în debutul ședinței Guvernului.
„Doamnă Vlah, fără supărare, de obicei citiți lecții de morală. Nu am auzit să vă expuneți în acest sens. Ați spus doar „da, e ok, sunt prietenii noștri”. „Sunt agresorii care nouă ne plac”. Nu acceptăm astfel de lucruri”, a adăugat premierul.

În replică, Irina Vlah a menționat că nu vede legătura dintre războiul pornit de Rusia împotriva Ucrainei și liderul Republicii Tatarstan din Federația Rusă

„Nu am înțeles de ce ați spus despre mine. Dar dacă vorbim despre partenerii noștri care au venit, vreau să vă spun că noi lucrăm cu regiunea Tatarstan de 25 de ani. În ultimii 8 ani, această regiune și liderul acestei regiuni au susținut regiunea noastră foarte mult. Ne-au oferit calculatoare pentru școli, echipamente pentru spitale, etc. Nu vreau să comentez această vizită, motivul vizitei. Nu înțeleg de ce faceți legătura dintre domnul Minnihanov și războiul care este alături”, a spus bașcanul Găgăuziei.

Schimbul de replici a continuat.

„Vă rog să citiți presa internațională, vă rog să vă uitați peste listele OFAC. Dacă vi se pare normal să ucizi copii, oamenii... dar dacă aduceți niște calculatore, ne reparați niște... e totul ok. Asta vreți să spuneți?”, a întrebat Recean.

„Nu am spus asta, domnule prim-ministru. V-am prezentat o scurtă informație despre relațiile pe care le avem. Nu avem asociația că această regiune este agresor pentru țara noastră”, a răspuns Vlah.

„Dacă o să continuăm să avem aceeași atitudine duplicitară și morală, n-o să putem crește ca națiune, n-o să putem să ne dezvoltăm. Repet, Moldova nu acceptă aceste lucruri. Să fie foarte clar”, a declarat premierul.

„Așa și nu am înțeles de ce ați atras atenția asupra mea. Faceți politică la ședința Guvernului, deși spuneți că eu fac politică”, a insistat bașcana.

„Este vorba despre sistemul de valori, doamnă Vlah. Oamenii veneau la dvs. Unul și-a pus rasă de popă și venea a doua zi de Paști. Haideți să fim realiști”, a insistat și Dorin Recean.

Amintim că o delegație condusă de liderul Tatarstanului, Rustam Minnihanov, a încercat săptămâna trecută să intre în Republica Moldova.

Poliția de Frontieră a precizat că toate persoanele care au primit refuz de intrare în țara noastră au făcut cale întoarsă în statele de pornire. Potrivit instituției, persoanele nu și-au putut justifica scopul călătoriei, s-au încurcat în declarații, dar și au oferit informații contradictorii despre scopul vizitei în țara noastră.

Moscova a venit ieri cu o reacție, calificând decizia autorităților moldovenești drept „un alt pas neprietenos față de Rusia”.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: