image
Sursa foto: NASA

Când va fi vizibilă „Cometa Crăciunului”; Se va afla la cea mai mică distanţă faţă de Pământ din ultimii 70 de ani

O dată la 5,4 ani, cometa 46P/Wirtanen realizează o orbită completă în jurul Soarelui, moment în care este vizibilă şi pe cerul de pe Pământ.

Anul acesta, ea ne vizitează la jumătatea lui decembrie, astfel că unii au denumit-o „Cometa Crăciunului”, scrie Descopera.ro.

De obicei, cometa 46P/Wirtanen se află la o distanţă mult prea mare pentru a fi observată de pe Pământ fără echipamente performante. Conform Science Alert, anul acesta, cometa se va afla la cea mai mică distanţă faţă de planeta noastră din ultimii 70 de ani.

Obiectul va trece la o distanţă de 11,6 milioane de kilometri, practic de 30 de ori distanţa medie dintre Pământ şi Lună. Cometa se va afla în cel mai apropiat punct faţă de planeta noastră pe 17 decembrie.

Pe 12 decembrie, cometa a ajuns în cel mai apropiat punct de Soare sau perihelion, moment în care a avut luminozitate maximă.

Cometa 46P/Wirtanen a fost descoperită în ianuarie 1948 de către astronomul american Carl Wirtanen, fiind doar una dintre cometele ce sunt uneori vizibile cu ochiul liber. Dacă vremea va fi favorabilă în acea perioadă, cometa va putea fi vizibilă şi cu ochiul liber, în caz contrar va fi necesar un binoclu.

Coada cometei nu este îndreptată către Pământ, aşadar în mare parte nu va fi vizibilă. Precum alte comete, şi aceasta va avea o strălucire verzuie, din cauza faptului că norul de particule din jurul nucleului conţine carbon diatomic şi „cyanogen”.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: