image
Sursa foto: jurnal.md

ANRE: „Adresarea Moldovagaz, de revizuire a prețurilor, conținea costuri care nu se regăsesc în metodologia tarifară”

Adresarea „Moldovagaz” către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică, care a stat la baza revizuirii prețurilor reglementate, conținea în calculul prețului reglementat unele compartimente de costuri care nu se regăsesc în metodologia tarifară, în speță, devierile formate în anul 2022, informează Agenția Națională pentru Reglementară în Energetică.

ANRE precizează că în conformitate cu  prevederile pct. 6 din Metodologia tarifară, componenta de corectare a venitului reglementat reprezintă valoarea rezultată din diferența dintre venitul reglementat pentru anul precedent și cel efectiv înregistrat în aceeași perioadă. Prin urmare, devierile formate în anul 2022 nu pot fi examinate și incluse în prețurile reglementate pentru anul 2022.

Totuși, având în vedere prevederile contractului cu Gazprom și variațiilor majore a prețului de procurare a gazelor naturale, cu un trend ascendent accentuat (situație atipică și fără precedent pe piața gazelor naturale), ANRE conștientizează că S.A. ,,Moldovagaz” se poate confrunta cu un deficit de numerar pentru procurarea gazului natural, fapt ce poate periclita capacitatea de plată a gazelor naturale importate pentru anumite perioade pe termen scurt.

În acest context,  ANRE sugerează furnizorului să participe mai activ în cadrul grupului de lucru creat pe platforma instituției în scopul  elaborării modificărilor   metodologiei de formare a prețurilor reglementate pentru a ajusta cadrul de reglementare la situația atipică de pe piața gazelor naturale. Or, conform procedurilor legale stabilite pentru modificarea actelor normative, dezbaterile publice nu se fac unilateral în mediul online și mass-media, anunță instituția.

Noutăţile partenerilor

comentarii: