image
Sursa foto: Valeriu Pasat

Fostul ministru al Apărării și director al SIS, Valeriu Pasat, a pierdut procesul împotriva Ministerului de Externe

Fostul ministru al Apărării și director al SIS, Valeriu Pasat, a pierdut procesul de judecată inițiat împotriva Ministerului de Externe. Decizia a fost luată de Judecătoria Chișinău, sediul Centru.

Pasat a vrut să-și apere în instanță onoarea și reputația, după ce în 2006, ministrul de Externe, Andrei Stratan, i-ar fi denigrat imaginea. Pasat zice că va a ataca hotărârea de astăzi a instanței. Ministerul de Externe se abține de la comentarii.

Valeriu Pasat, fost ministru al Apărării și director al SIS pe timpul regimului comunist, spune că s-a așteptat la o astfel de decizie.

„Eu din start am auzit că se lucrează pentru o astfel de decizie, iar cererea mea să fie respinsă. Cererea, repet încă o dată, a fost foarte simplă. Hai să condamnăm și atât. Nu să-l punem la detenție pe Andrei Stratan sau pe Vladimir Voronin, cel care a dat indicații, nu. Eu nu știu care vor fi argumentele”, a declarat Pasat.

În 2006, Valeriu Pasat a fost condamnat de către Tribunalul Sectorului Centru din Chișinău la zece ani de închisoare, fiind acuzat de vânzarea frauduloasă a avioanelor militare din dotarea Armatei Naționale. El a fost cercetat penal pentru trădare de patrie și depășirea atribuțiilor de serviciu. Potrivit lui Pasat, ministrul de Externe în acea vreme, Andrei Stratan, i-ar fi denigrat imaginea, după ce a trimis o scrisoare secretă misiunilor Republicii Moldova peste hotare și i-a obligat pe ambasadori să discute cu oficialii străini și să le comunice că ”Pasat este vinovat”. Acest lucru se întâmpla în momentul în care dosarele lui Pasat nu erau duse la bun sfârșit și nu exista o decizie finală.

„Această scrisoare strict secretă a fost semnată în 2006. Eu am așteptat 16 ani ca să fie desecretizată de comisia specială. Ulterior, Andrei Stratan, nu a negat că a semnat acea scrisoare. Eu am așteptat și am propus ca Ministerul de Externe să condamne astfel de metode de lucru. Nu s-a dorit, iar nu înțeleg logica. Este un caz în care nu trebuie să depui efortul de a întoarce miliardul. Este document scris, semnat și nimeni nu a negat acest lucru și s-a făcut până a veni la guvernare echipa de astăzi”, a mai precizat Valeriu Pasat.

Dacă instanța va menține decizia Judecătoriei Centru, Pasat va apela la CEDO.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Daniel Vodă, ne-a comunicat că instituția se abține de la comentarii, deoarece ”cazul încă se afla în instanță, iar poziția ministerului este susținută în procesul judiciar”.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: