image
Sursa foto: Profimedia Images

Kievul acuză Rusia de furt: O navă ar urma să plece din port cu 2 700 de tone de metal din Mariupol

O navă a intrat în portul ucrainean Mariupol pentru prima dată de când Rusia a capturat orașul pentru a încărca metal și a-l transporta către Rusia, scrie sâmbătă agenția de presă TASS. Kievul acuză Rusia de furt.

Un purtător de cuvânt al portului a declarat pentru TASS că vasul va încărca 2.700 de tone de metal înaintea transportului programat luni pe o distanță de 160 de kilometri est către orașul rusesc Rostov-pe-Don, transmite Digi24, citând Reuters.

Purtătorul de cuvânt nu a spus unde a fost produs metalul care va fi luat.

Avocatul poporului din Ucraina, Liudmila Denisova, a spus că transportul înseamnă că Rusia fură.

„Furtul în teritoriile temporar ocupate ale Ucrainei continuă”, a scris aceasta pe aplicația de mesagerie Telegram.

„Ca urmare a furtului din cerealele Ucrainei, ocupanții au recurs la exportarea produselor de metal din Mariupol”.

Cel mai mare producător de oțel al Ucrainei, Metinvest, a spus vineri că este îngrijorat că Rusia ar putea folosi câteva nave abandonate în Mariupol pentru a „fura și a face contrabandă cu produse metalurgice” ce aparțin companiei. Aceasta a acuzat Rusia de piraterie.

Întrebat sâmbătă dacă metalul care urmează să fie transportat aparține Metinvest, un purtător de cuvânt al companiei a afirmat: „Am spus ieri că metalul nostru este în portul din Mariupol, da”.

Rusia a preluat controlul deplin al orașului-port Mariupol săptămâna trecută când mai mult de 2.400 de luptători ucraineni s-au predat la combinatul asediat Azovstal, aflat la Marea Azov. Rusia a spus joi că portul a fost deminat și redeschis pentru nave comerciale.

Capturarea Mariupolului de către Moscova a ajutat rușii să asigure controlul asupra coastei Mării Azov și să creeze un pod terestru ce leagă Rusia continentală de Crimeea, care a fost anexată de la Ucraina în 2014.

Noutăţile partenerilor

comentarii: