image
Sursa foto: autoblog.md

ANRE afirmă că scumpirea considerabilă a gazului metan NU este justificată; Va sesiza Consiliul Concurenței

Scumpirea considerabilă a gazului natural comprimat pentru vehicule, afișată de cel mai mare operator de pe piață- „TransAutoGaz” - nu este justificată, afirmă responsabilii de la ANRE care anunță că vor depune o sesizare la Consiliul Concurenței.

Din informațiile apărute în spațiul public, compania a motivat majorarea prin „creșterea preconizată a prețului de achiziție al gazelor naturale”.

„Totodată, din comentariul publicat de S.A. „Moldovagaz”, care este fondatoarea „TransAutoGaz” SRL, constatăm o încercare neinspirată de a argumenta această decizie”, spune ANRE într-un comunicat de presă.

Conducerea S.A. „Moldovagaz” a enumerat mai mulți factori, unii dintre care, în opinia ANRE, nu au cum să influențeze la etapa actuală structura prețului la gazul natural comprimat pentru vehicule, precum:

1. Argumentarea privind impactul asupra pieței carburanților de doar 3%.

Potrivit ANRE, această afirmație, dincolo de faptul că nu poate justifica prețurile majorate, reprezintă și o abordare superficială asupra impactului social-economic al pieței gazelor naturale comprimate. Majoritatea consumatorilor acestui tip de carburanți este reprezentată de prestatorii de servicii de transport în regim de taxi sau de transport public (autocare). În consecință, această majorare afectează substanțial ambele părți ale procesului și anume, prestatorii de servicii și pasagerii acestora.

2. Argumentarea privind influența costului de energie electrică, care este necesară pentru comprimarea gazului.

„Nici această afirmație nu poate fi susținută din motivul că prețurile reglementate la energia electrică au fost modificate de către ANRE ultima dată la 26.01.2021 și rămân neschimbate până în prezent”, comentează ANRE.

„În scopul clarificării situației apărute pe piața gazelor naturale comprimate, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică analizează detaliat circumstanțele acțiunilor „TransAutoGaz” SRL și își rezervă dreptul să formuleze o sesizare argumentată către Consiliul Concurenței în vederea investigării acestui caz prin prisma legislației anticoncurențiale”, mai anunță agenția.

Precizăm că zeci de mașini de taxi au fost parcate luni, în semn de protest, în fața clădirii Guvernului. Taximetriștii, veniți în Piața Marii Adunări Naționale, se plâng că activează în pierdere, iar recentele scumpiri la gazul metan îi afectează și mai mult.

Noutăţile partenerilor

comentarii: