image
Sursa foto: jurnal.md / Nadejda Roșcovanu

Deputații din primul Parlament cer demisia lui Ciocoi: „Dodon și echipa lui ațâță un nou război”

Deputații din primul Parlament cer demisia ministrului de Externe, Aureliu Ciocoi, după declarațiile făcute de acesta privind rolul armatei ruse în războiul din 1992 de la Nistru. Membrii Parlamentului '90 mai cer investigarea finanțării de către Federația Rusă a președintelui Igor Dodon și a PSRM, partid care atentează fățiș la suveranitatea și securitatea statului, spun deputații primului Legislativ al RM.

Deputații din primul Parlament au declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că vina Rusiei în evenimentele din 1992 de la Nistru a fost demonstrată prin condamnarea Moscovei la CEDO, în cazul Ilașcu Ilașcu. Mai mult, rezoluția summitului de la Istanbul din 18 – 19 noiembrie 1999 obliga Rusia să-și retragă până la 1 ianuarie 2003 forțele armate de pe teritoriul RM. Moscova nu doar că a ignorat rezoluția, dar a ocupat peninsula Crimeea, declanșând între timp și un război hibrid de ocupație a unor teritorii străine.

„Kremlinul își recrutează avocați din rândurile oficialilor de cel mai înalt rang, președintele RM și un întreg partid politic, PSRM, care este coloana a cincea a Moscovei în RM, și care argumentează necesitatea aflării armatei a 14-a pe teritoriul RM, chipurile ca factor pacificator.
Noi, semnatarii declarației de independență, constatăm că după venirea la putere a alianței actuale Kozak, PSRM-PDM, ca urmare a practicilor unui război hibrid, instituțiile de stat din RM, cele ce țin de politica externă și ministerele de forță, au fost acaparate de reprezentanții intereselor rusești. Ca dovadă sunt aceste încercări tot mai brutale și mai primitive de a rescrie în interesul Federației Ruse pagini dramatice din istoria noastră recentă.
Astfel, Nicu Popescu a numit războiul din 1992 ca fiind război civil, iar Dodon, de la tribuna ONU, a numit printre cauzele principale ale conflictului armat de la Nistru „politicile mioape promovate de liderii momentului”. Acum ministrul de Externe susține că războiul a fost declanșat de anumite forțe separatiste din regiunea transnistreană”, iar FR a intervenit „pentru a opri confruntarea militară” și pentru „a opri vărsările de sânge”.
Federația Rusă, prin vocile marionetelor sale locale, rescrie istoria noastră contemporană în favoarea sa, promovând ideea unui război fratricid în locul unei agresiuni deschise. Rusia încearcă să se spele de imaginea de agresor recunoscută în plan internațional”, se spune în declarația semnată de deputații din Parlamentul 90.

„Plahotniuc a fost înlocuit cu Igor Dodon”

„Calificăm aceste declarații ca pe un preludiu de federalizare a RM. De la formarea Alianței Kozak, ACUM, PSRM din vara anului 2019, sub acest scut, în RM s-a produs o reacaparare a instituțiilor de stat și Vladimir Plahotniuc a fost înlocuit cu Igor Dodon, reprezentantul și avocatul deschis al Rusiei la Chișinău”, se mai spune în declarația citită de expertul în drept constituțional Alexandru Arseni, deputat în primul Parlament.

La rândul său, fostul deputat Anatol Țăranu a declarat că actualii demnitari au la îndemână toate documentele ca să înțeleagă ce s-a întâmplat în 1992 și care a fost caracterul acelui război de pe malul Nistrului.

„Pe 20 mai 1992, Ministerul de Externe al RM a făcut o declarație în care vorbește despre agresiunea Federației Ruse și a armatei a 14-a împotriva RM. Este declarația instituției pe care o conduce ministrul Ciocoi. Cum poți să faci declarații despre caracterul pacificator, când există această declarație pe care nu a abrogat-o nimeni? Constatăm că actuala guvernare lovește în istoria recent a RM”, a spus Țăranu .

El a mai menționat că astăzi și Institutul de Istorie al AȘM este supus unui atac fățiș din partea actualei guvernări. „O parte a institutului a primit o finanțare trunchiată, ceea ce face cercetarea trecutului nostru aproape că imposibilă, iar o parte care se ocupă de cercetarea istoriei noastre recente a fost pur si simplu lichidată, chipurile în lipsa finanțării. Credem că tot ce face președintele Dodon și echipa lui este ațâțarea unui nou război, care are drept scop lichidarea independenței RM”, a conchis Țăranu.

Ex-vice-premierul Valentin Dolganiuc a adăugat că fără Federația Rusă nu ar fi fost declanșat acel război de la Nistru și teritoriul RM nu ar mai fi fost ocupat de trupe străine. „Cei care fac declarații de genul celei făcute de Ciocoi sunt niște persoane înregimentate de Moscova pentru a păstra acest teritoriu sub influența lui Putin. Protestăm vehement față de declarațiile și acțiunile acestora și cerem ca Igor Dodon să fie supus unei anchete referitor la finanțarea partidului său, cu acele milioane despre care Dodon vorbește în fața lui Plahotniuc și Iaralov”, a menționat Valentin Dolganiuc.

Fostul deputat, Alexandru Arseni, a mai precizat că dacă Crimeea a fost anexată cu ajutorul „oamenilor verzi”, în Republica Moldova războiul hibrid se dă prin oamenii roșii din partidul lui Dodon. „Așa-numitul „pericol românesc” este cozul propagandei rusești prin care își justifică intervenția militară în RM”, a mai spus fostul deputat.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: