Decizia de a convoca ședința Consiliului Politic Național a fost luată în cadrul Biroului Permanent Central al formațiunii. În cadrul ședinței, au fost operate modificări la bugetul partidului, dar și s-a analizat situația din RM, se spune într-un comunicat al formațiunii.

„RM se confruntă cu o criză profundă în toate domeniile vieții sociale. Guvernat de sus până jos de coaliția PSRM-PDM, statul nostru este expus unor vulnerabilități fără precedent și riscă să ajungă în pragul falimentului. Actuala putere a demonstrat, mai ales în perioada stării de urgență, că nu are nicio legitimitate în fața poporului. Președintele Dodon s-a folosit de starea de urgență pentru a-și face campanie electorală și pentru a promova, deschis și pe toate căile, interesele Rusiei în RM, în dauna Interesului Național”, susține PLDM.

Acordul de asociere cu Uniunea Europeană a fost pus pe linie moartă, Coaliția de guvernare încearcă să schimbe vectorul de dezvoltare a țării, iar Guvernul Chicu a eșuat atât în lupta cu pendemia de coronavirus, cât și în realizarea obiectivelor sale imediate, mai continuă PLDM. „În schimb, a excelat prin imixtiuni în activitatea APL, prin declarații și acțiuni menite să deterioreze relațiile cu cei mai importanți partenerii de dezvoltare și, în primul rând, cu România”, se mai adaugă în comunicat.

Despre măsurile aplicate de guvern pentru combaterea coronavirusului, PLDM crede că acestea s-au dovedit a fi ineficiente.

„În timp ce în majoritatea țărilor situația revine la normal, RM devine o zonă roșie de contaminare. Suntem pe primul loc ca număr de medici și personal sanitar infectați. S-a dovedit că avem un sistem de sănătate total nepregătit pentru situații de urgență, iar neglijarea constantă a acestui domeniu de către guvern ne costă și ar putea să ne coste și în viitor multe vieți omenești”, afirmă PDLM.

Nici în domeniul justiției nu se mișcă nimic, iar lupta cu marea corupție s-a încheiat înainte de a se începe, spun liberal-democrații. „Justiția este îngenuncheată, iar marii corupți sunt în continuare protejați”, adaugă comunicatul.

Pe plan economic, Republica Moldova se îndreaptă vertiginos spre un colaps total, atenționează PLDM, adăugând: „Veniturile la buget scad considerabil. Gaura bugetară se extinde. Relațiile cu creditorii străini sunt deteriorate. Rata șomajului crește. Dar, chiar și în aceste condiții, regimul Dodon continuă să trăiască pe picior larg, repară monumente sovietice, participă la parada militară de la Moscova, irosind fără rost banii publici pe propagandă și acțiuni cu tentă electorală”.

Iar pentru depășirea acestei crize și pentru relansarea parcursului european este imperios necesar ca toate forțele politice pro-europene și întreaga societate să acționeze solidar și concertat la alegerile prezidențiale din noiembrie, cred liberal-democrații. „Câștigarea acestui scrutin și declanșarea alegerilor parlamentare anticipate ar crea premize reale pentru debarcarea actualului regim politic marionetă”, conchide PLDM.