image
Sursa foto: Profimedia Images

Rușii au început manevre în Marea Baltică cu 20 de nave

Douăzeci de nave ale marinei militare ruse au ieşit luni în Marea Baltică pentru exerciţii, care intervin în contextul tensiunilor sporite dintre Moscova şi Occident în legătură cu Ucraina, dar şi al informaţiilor potrivit cărora Statele Unite ar putea trimite trupe suplimentare în regiune.

Potrivit agenției ruse RIA Novosti, navele vor efectua exerciţii axate pe apărarea navală şi antiaeriană.

Rusia a declarat că va răspunde „în mod corespunzător”, dacă Washingtonul va spori numărul de trupe în Europa de Est, după ce The New York Times a relatat că Washingtonul ia în considerare o astfel de măsură, scrie agenția Reuters. De altfel, un diplomat al NATO a confirmat pentru Reuters că Statele Unite ale Americii iau în considerare mutarea unor trupe staţionate în Europa de Vest în Europa de Est în următoarele săptămâni.

Rusia a început însă să trimită nave de desant în Marea Baltică încă de acum două săptămâni, ceea ce a stârnit îngrijorarea armatei suedeze. Printre aceste nave rusești se numără una din clasa Ivan Gren, Proiect 11711, cea mai nouă şi puternic înarmată navă de acest tip din marina rusă. Ivan Gren a intrat în dotarea marinei ruse în anul 2018, are o lungime de 135 de metri şi poate lua la bord un batalion dotat cu 13 tancuri, 40 de transportoare şi patru elicoptere de atac.

În aceste condiții, Suedia a dislocat trupe în apropierea insulei Gotland, care se află la aproximativ 300 de kilometri de enclava rusească Kaliningrad.

Pe de altă parte, Rusia a anunţat săptămâna trecută exerciţii navale în Atlantic, Arctica, Pacific şi în Marea Mediterană, pe contextul acutizării tensiunilor cu Occidentul. Exercițiile vor avea loc în ianuarie şi în februarie.

Moscova plănuieşte totodată să desfăşoare manevre navale comune cu Iranul şi China.

Pe de altă parte, în paralel cu aceste exerciții navale, unităţi de infanterie marină ruse au sosit în Belarus pentru exerciţiul „Determinare aliată-2022”. Aceste exerciţii sunt considerate de SUA drept „îngrijorătoare” dat fiind faptul că se derulează în apropiere de frontiera cu Ucraina, notează Digi24.

Noutăţile partenerilor

comentarii: