image
Sursa foto: Jurnal.md

Ucraina și RM nu mai revin la interconectarea energetică cu Rusia; Spânu: Susținem Kievul și regimul de funcționare izolat

Sistemele energetice ale Moldovei și Ucrainei funcționează, în continuare, în regim izolat. Testele privind izolarea sistemelor din 24-26 februarie au decurs fără incidente, anunță vicepremierul Andrei Spânu.

„În acest sens, susținem poziția Ucrainei de a rămâne în regim de funcționare izolat și grăbirea procesului de interconectare sincronă completă a sistemului energetic național la rețeaua Europei Continentale a ENTSO-E”, a declarat Andrei Spânu.

Oficialul a afăugat că sistemul electroenergetic al Republicii Moldova funcționează în regim normal, fără incidente.

„Funcționarea autonomă a sistemului energetic ucrainean în perioada 24-26 februarie a avut succes și ne-a dovedit capacitatea de a lucra izolat. Și toate acestea în contextul tirurilor de rachete, al luptei acerbe și al încercărilor inamicului de a ataca infrastructura critică”, a menționat ministrul ucrainean al Energiei, Herman Galușcenko.

Sistemul energetic național al Ucrainei, secondat de cel al Republicii Moldova, care depinde în măsură covârșitoare de primul, s-au deconectat pentru 3 zile, în perioada 24-26 februarie, de cele cu care se învecinează direct, ale Rusiei și Belarusului la est și ale României, Ungariei și Slovaciei la vest, ca parte a unui test tehnic de operare în regim de izolare completă derulat în vederea sincronizării, de anul viitor, cu sistemele energetice din Europa de Vest și renunțării la sincronizarea actuală cu rețelele de electricitate rusă și bielorusă, care datează din epoca sovietică.

Este vorba de sincronizarea, din 2023, cu sistemele energetice administrate de operatorii de transport și sistem grupați în Asociația Europeană a Operatorilor de Sisteme de Transport al Electricității (European Network of Transmission System Operators for Electricity - ENTSO-E), ai cărei membri sunt operatorii de profil din statele membre UE, plus cei din Albania, Bosnia-Herțegovina, Elveția, Islanda, Macedonia, Muntenegru, Irlanda de Nord și Norvegia. Planul de sincronizare datează din 2017.

Noutăţile partenerilor

comentarii: