image
Sursa foto: jurnal.md

Peter Michalko, la Jurnal TV: „În justiție NU s-au făcut progrese; Cei care au participat la capturarea statului revin”

Justiția este domeniul în care nu s-au făcut progrese și rămâne influențată de sistemul care a capturat Republica Moldova. Mai mult, cei care au participat la capturarea statului sunt promovați, iar persoane fără probleme de integritate nu sunt acceptate în funcții.

Declarații în acest sens au fost făcute de ambasadorul UE în RM, Peter Michalko, în cadrul emisiunii „Ora Expertizei” de la Jurnal TV.

„Justiția este un domeniu în care nu s-a făcut progres. Este ceva ce trebuie să se întâmple în viitor și destul de repede, pentru că oamenii să simtă. Justiția a fost influențată de sistemul care a capturat întreaga țară. Influența intereselor politice, economice, particulare a fost clară și nu s-a schimbat din acest punct de vedere. A fost o încercare așteptată de oameni în iunie 2019, dar nu a continuat, iar oamenii așteaptă să se întâmple. Oamenii nu văd că justiția ar fi corectă. Ține de două lucruri, reforma justiței, care se referă la activitatea tuturor instituțiilor implicate în sistemul de drept. Și, pe de altă parte, e vorba despre oameni care nu au probleme de integritate. Când se vede că cei care au participat în trecut la această capturare a statului și a sistemului de justiție, inclusiv, revin, sunt chiar promovați și,pe de altă parte, cei care nu au probleme de integritate nu sunt acceptați, nu sunt lăsați să preia funcții, atunci dubii mari dacă reforma poate să aibă loc în asemenea condiții.(...) Dacă se vorbește despre oameni care au participat la anularea rezultatelor alegerilor și ei revin și sunt puși în funcții și mai înalte, în acest caz nu cred că oamenii au încredere în sistem”, a declarat Peter Michalko.

Șeful Delegației UE la Chișinău a accentuat că prima întrebare adresată de investitorii străini care vin în Republica Moldova este dacă justiția este independentă.

„Dacă invstițiile pe care le vor face vor fi în siguranță și nu vor fi ținta intereselor care ar avea în vedere preluarea ilegală, de exemplu. Acesta este de fapt și interesul companiilor moldovenești, pentru că și ele vor să creeze mai multe locuri de muncă și capacitățile de muncă care să fie în siguranță. Pentru asta trebuie să existe justiție independentă cu care va fi clar că țara se va putea dezvolta, iar cetățenii să se simtă tratați în mod legal și nu sub influența corupției”, a adăugat Peter Michalko.

Noutăţile partenerilor

comentarii: