image
Sursa foto: Jurnal.md/ Nadejda Roscovanu

Proiectul de lege privind CSM, propus de Litvinenco, respins de Guvern; Nagacevschi: Are scopul de a discredita concursul

Guvernul a avizat negativ proiectul de lege inițiat de deputatul PAS Sergiu Litvinenco prin care propune ca membrii Consiliului Superior al Magistraturii din rândul profesorilor de drept titulari să fie selectați de o comisie specială creată de Biroul Permanent

„Acest proiect se bazează pe ipoteze false. Are derept scop de a discredita concursul actual de la CSM. Scopul este unul de populism politic. Probleme invocate în avizul Comisiei de la Veneția urmează să le soluționăm prin inițiativa de modificare a Constituției. Acest aviz este evident negativ”, a comentat ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi.

Anterior, Sergiu Litvinenco a declarat că inițiativa legislativă a fost elaborată în baza recomandărilor Comisiei de la Veneția, făcute în avizul asupra proiectului de modificare a Legii cu privire la CSM.

Mai exact, este vorba de proiectul de lege pe care Parlamentul l-a adoptat în grabă mai întâi în două lectură, apoi a solicitat opinia Comisei de la Veneția.

În avizul său, Comisia de la Veneția exprimă rezerve în legătură cu soluția conținută în proiectul de lege care prevede că desemnarea membrilor CSM din rândul profesorilor de drept titulari se face cu votul majorității depuțaților, intervenind cu opinia de a examina oportunitatea desemnării acestor membri de o majoritate calificată sau de selectarea acestora de către o comisie independentă.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: