image
Sursa foto: jurnal.md

Călugăreanu: Hoții nu pot șterge urme în afara RM; Vizitele externe ale Maiei Sandu la un moment dat vor da rezultate

Vizitele în străinătate ale Maiei Sandu ar putea impulsiona la un moment dat investigațiile în cele mai de rezonanță dosare, precum laundromatul sau jaful din sistemul bancar.

„Hoții atunci când fură lasă urme întotdeauna. În Republica Moldova, pe parcursul anilor, aceste urme au putut fi șterse, însă nu și în afara Republicii Moldova, acolo unde nu prea pot să controleze procesele așa cum le controlează în RM. Din punctul acesta de vedere, eu cred că aceste vizite, importante, din punctul meu de vedere, pe care le face Maia Sandu în afara Republicii Moldova, la un moment dat vor da rezultate și conexiunile externe vor da rezultate. Acum sigur că depinde și de bunele intenții ale Procuraturii Generale, dacă va dori să profite de aceste pârghii externe pentru ca lucrurile pe dosarele de care ziceam să se impulsioneze și ca aceste procese să meargă cumva mai rapid”, a declarat jurnalistul Vitalie Călugăreanu, în cadrul unei emisiuni la Radio Europa Liberă.

În ceea ce privește lupta cu corupția, jurnalistul crede că aici Maia Sandu are nu foarte multe, dar are totuși niște pârghii pe care le poate aplica pentru a genera rezultate. „Și eu cred că ea va face acest lucru, inclusiv prin acest Consiliu Suprem de Securitate și prin comunicarea publică pe care sper eu s-o aibă cât mai deschisă și să ne comunice despre blocajele sau persoanele sau instituțiile care stau în calea soluționării dosarelor de rezonanță și aici mă refer, în primul rând, la aeroport, furtul miliardului și laundromat”, afirmă Vitalie Călugăreanu.

Jurnalistul a mai spus Maia Sandu a adus la președinție persoane care au fost însărcinate cu misiunea de a declanșa anumite procese pe domeniul justiției și pe domeniul anticorupție. „Eu am destul de multă încredere, deocamdată, în aceste persoane și știu că acțiunile care se pregătesc pentru ca aceste mecanisme să fie declanșate pot să dea roade. Nu cred însă că eu sunt cel care ar trebui să le fac acum publice”, a mai spus Călugăreanu.

„Maia Sandu a făcut niște promisiuni în campania electorală, a creat așteptare în rândul alegătorilor și ea este obligată să justifice cumva această încredere pe care cetățenii i-au acordat-o, pentru că de asta depinde, de fapt, soarta Republicii Moldova, dacă vorbim de țară. Dacă vorbim de soarta partidelor proeuropene, atunci, în eventualitatea unor alegeri parlamentare anticipate, acțiunile pe care le va întreprinde Maia Sandu până la aceste alegeri anticipate vor conta foarte mult. Și aici intervine acea miză pe care am întrezărit-o noi toți în declarațiile și acțiunile pe care le-a făcut Igor Dodon. Ei vor să facă în fel și chip pentru ca Maia Sandu să nu reușească să realizeze promisiunile pe care le-a făcut, pentru a o discredita în perioada care urmează”, a mai punctat jurnalistul.

Noutăţile partenerilor

comentarii: