image
Sursa foto: captură video

Ion Terguță: „Cea mai simplă cale este ca președintele să propună acum un premier”

Controverse și păreri împărțile în rândul partidelor politice, după ce astăzi Curtea Constituțională a declarat inadmisibilă sesizarea PAS privind posibilitatea autodizolvării Parlamentului. În timp ce deputații PAS susțin că s-a recurs la sesizarea către CC, după ce nicio formațiune din Parlament nu și-a asumat responsabilitatea, însă toți se pronunțau pentru alegeri anticipate, cei din PSRM și Pentru Moldova spun că Parlamentul nu era obligat să înainteze un candidat, ci președintele.

Potrivit judecătorilor Înaltei Curți, Parlamentul poate fi dizolvat doar în cazul în care deputații nu votează un nou Guvern sau dacă Legislativul nu adoptă legi timp de trei luni. Ideea autodizolvării Parlamentului a fost susținută de președintele Maia Sandu și deputații PAS.

Seizarea a pornit în urma discuțiilor Maiei Sandu cu toate formațiunile politice care strigau că vor alegeri anticipate. Toți s-au pronunțat pentru acest lucru, însă nimeni nu a vrut să-și asume responsabilitatea de a înainta un candidat. Chiar dacă înțelegeam că vor fi careva dificultăți, am făcut acest pas. Președintele este obligat să înainteze un candidat doar dacă nu există majoitate parlamentară”, a declarat deputatul PAS, Virgiliu Pâslariuc, care este și unul dintre autorii sesizării, în cadrul talk-showului „Ora Expertizei” de la Jurnal TV.

Pe de altă parte, Ion Terguță, spune că cea mai simplă cale este ca Maia Sandu să înainteze acum un candidat la funcția de prim-ministru, mai mult, aceasta ar fi obligată în cazul în care nu există o majoritate parlamentară. Deputatul mai spune că înainte de a se adresa la CC, președintele trebuia să demonstreze că nu a existat o majoritate parlamentară care să-și asume un guvern, dar și că a făcut două tentative de înaintare a unui prim-ministru însă aceștia nu au fost susținuți.

Domnul Pâslariuc are dreptate doar pe jumătate, pentru că Parlamentul trebuie să ofere mandat unui guvern, dar în momentul în care nu există o majoritate, președintele Republicii Moldova este obligat să vină în Parlament cu propunearea unui prim-ministru. Pentru a se epuiza aceste căi și a se ajunge la alegeri anticipate, președintele este obligat să propună un candidat. Și acum este o situație aproape ideală de a se ajunge la alegeri anticipate, de ce nu vreți s-o folosiți? Din câte vedem, niciun partid în Parlament nu-și dorește acum ca acest Parlament să rămână. Singurul lucru care lipsește este propunerea unui prim-ministru. Există și a doua posibilitate de nefuncționalitate a Parlamentului timp de trei luni, dar ea începe de la 1 februarie când Parlamentul intră în sesiune. Nu avem alte soluții, atât, sunt doar aceste două căi”, a declarat decretarul Platformei DA, Ion Terguță.

Deputatul Pentru Moldova Sergiu Sârbu se pronunță pentru desemnarea unui candidat pentru un interval de timp scurt, dar în același timp nu precizează dacă vor susține sau nu un candidat propus de Maia Sandu. Mai mult, Pentru Moldova ar fi gata să-și asume responsabilitatea conducerii guvernului pentru un termen de câteva luni.

„Astăzi încă o dată am confirmat ceea ce am spus acum câteva zile în urmă. A fost o decizie previzibilă. Nu era posibil niciodată o autodizolvare. Asta nu înseamnă că noi nu vrem dizolvarea Parlamentului și nu vrem alegeri anticipate, doar că trebuie să mergem pe cale juridică legală. Este un moft. Acum avem nevoie de un guvern temporar dar cu împuterniciri depline, susținut de cel puțin 100 de deputați ca să stabilizăm situația social-economică, apoi să recurgem la cele două soluții juridice de dizolvare a Parlamentului. Noi suntem gata să ne asumăm responsabilitatea dacă nu există alte soluții” a declarat Sergiu Sârbu.

Președintele Maia Sandu a declarat săptămâna trecută că cea mai scurtă cale de declanșare a anticipatelor ar fi anume autodizolvarea Legislativului. Ea a spus că dacă Înalta Curte va respinge această posibilitate, în scurt timp va propune o altă soluție menită să genereze alegeri anticipate.

Noutăţile partenerilor

comentarii: