image
Sursa foto: privesc.eu

Ședința CMC; Năstase: „S-a făcut un târg între PD, PSRM și Șor”

UPDATE: 15:40 // După pauza de trei ore, consilierii municipali s-au adunat iarăși în sala de ședințe, fiind dată citire componența numerică modificată a membrilor în comisiile CMC.

Andrei Năstase, președintele fracțiunii Platforma DA din CMC, a declarat că în timpul pauzei le-au fost făcute „oferte și jocuri” pe care aceștia nu le-au acceptat. Năstase mai spune că nici acum consilierii nu au fost împărțiți proporțional.

„Ni s-au făcut niște oferte pe care noi nu le acceptăm. Aici s-a făcut un târg între PSRM, PD și ȘOR. Noi vrem transparență și distribuire proporțională conform voturilor oamenilor. Este o coaliție PD, PSRM și ȘOR. Despre acest lucru am fost informați anterior. Ceban a declarat că indiferent de voința blocului ACUM, ei vor merge înainte și ne-au demonstrat acest lucru”, a declarat Andrei Năstase.

Componența comisiilor CMC au fost modificate în felul următor:

Din comisia pentru buget, economie, finanțe, patrimoniu public local, agricultură și problemele suburbiilor vor face parte nouă membri, deși anterior erau 11.

În comisia pentru gospodărie locativ-comunală, energetică, servicii tehnice, transport, comunicații și ecologie vor fi nouă membri, anterior fiind 11.

Comisia pentru construcții, arhitectură și relații funciare - 11 membri

Comisia pentru protecție socială, ocrotire a sănătății, educație, cultură, mass-media și relații interetnice - 11 membri

Andrei Năstase a declarat că nu este de acord cu aceste modificări.

„Noi am cerut ca trei din cele cinci comisii să aibă câte 11 membri, iar celelalte două câte nouă membri”, a mai declarat Năstase.

Totuși modificările au fost votate de 25 de consilieri din cei 48 prezenți în sală.

UPDATE 15:22 // Continuă ședința de constituire a CMC după ce consilierii au luat o pauză de trei ore, deși inițial ședința trebuia să continue la ora 13:00.

UPDATE 11:40 // Consilierii municipali au luat o pauză până la ora 13:00 pentru consultări.

Președintele Platformei DA, Andrei Năstase, a declarat că nu este mulțumit de componență și că se încalcă principiul proporționalității.

UPDATE 11:20 // La inițiativa Partidului Acțiune și Solidaritate, Blocul ACUM are două fracțiuni în cadrul Consiliului Municipal Chișinău. Fracțiunea PAS are nouă deputați, iar președinte este Vasile Grădinaru.

Președintele fracțiunii Platformei DA este Andrei Năstase, fracțiunea având zece deputați.

Andrei Năstase a declarat că separarea celor două fracțiuni nu a fost coordonată.

UPDATE 11:10 // În noua componență a Consiliului Municipal Chișinău, au fost constituite patru fracțiuni – fracțiunea Partidului Socialiștilor, fracțiunea Partidului Acțiune și Solidaritate, fracțiunea ACUM, Platforma DA și cea a Partidului Liberal.

Cea mai numeroasă fracțiune în CMC este a PSRM, cu 22 de consilieri locali.

Președintele fracțiunii este Serghei Afanasenco.

-----------------------------

UPDATE 10:40 // A început crearea fracțiunilor în Consiliului Municipal Chișinău, precum și numirea președinților fracțiunilor.

----------------------------

Prima ședință a noului Consiliu Municipal Chișinău a fost deschisă cu prezența a 47 de aleșii locali în urma alegerilor din 20 octombrie. Legitimațiile acestora au fost înmânate de către reprezentanții Comisiei Electorale Centrale.

Ședința este prezidată de cel mai în vârstă consilier municipal, Alexandru Comarov din fracțiunea PSRM, și cel mai tânăr consilier, Dumitru Ivanov din partea Blocului ACUM.

„Avem angajamete față de chișinăuieni. Cei care au ieșit la vot v-au încredințat un mandat și dacă sunteți în această sală înseamnă că sunteți cei mai buni. Sunt deschis față de orice propunere și idee din partea voastră”, a declarat Primarul General de Chișinău, Ion Ceban.

Dintre cei 51 de aleși locali, la ședința CMC sunt prezenți doar 47. Dorin Chirtoacă și Octavian Țâcu nu au venit la ședință.

Conform rezultatelor scrutinului local general din 20 octombrie în Consiliu au acces 22 de aleși ai Partidului Socialiștilor, 19 - de la Blocul ACUM, 3 - de la Partidul Liberal, câte 2 consilieri de la Partidul Democrat și Partidul Politic ȘOR, Mișcarea Forța Nouă, Partidul Unității Naționale și Partidul

Urmărește live evenimentul.

Citeşte mai mult despre

CMC

Noutăţile partenerilor

comentarii: