image
Sursa foto: nordnews.md

Drochia sub „Cod roșu” de Covid, cu sute de oameni îmbulziți la funeralii: „Poliția a luat listele, îi vom monitoriza”

Circa o mie de enoriași s-au îmbulzit ieri fără măști și fără să respecte distanța socială la funeraliile starețului mănăstirii „Sfântul Ilie”, din Nicoreni, arhimandritul Rafail Bodiu. Amintim că Drochia, la fel ca majoritatea raioanelor din Republica Moldova se află sub alertă de„ cod roșu” de Covid. Care este situația din spitalul raional Drochia, de ce autoritățile locale și cele bisericești nu au întreprins acțiuni ca mulțimea să se conformeze restricțiilor prevăzute de Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică, sunt câteva întrebări pe care le-am adresat autorităților locale.

Vicepreședintele raionului responsabil de domeniul sănătății Ion Dascăl, ne-a informat că ieri dimineața s-au deplasat împreună cu poliția pe teritoriul mănăstirii. „Ne-am asigurat că recomandările vor fi respectate. La intrare pe teritoriul mănăstirii poliția a adus 500 de măști și dezinfectanți. Fiecare persoană care venea s-a înregistrat. Intrau doar câte 50 de oameni la început. Arhimandritul Rafail Bodiu a fost un pilon al credinței ortodoxe, o personalitate care a ajutat mulți oameni. S-a bucurat de respect și prețuire în rândul credincioșilor. Au venit însă mult mai multă lume decât ne-am așteptat. Au fost oaspeți și din Rusia. La un moment dat oamenii au început să se revolte, să se îmbulzească și situația a scăpat de sub control”, ne-a informat vicepreședintele raionului.

La momentul actual, secția Covid a spitalului raional este supraîncărcată. Potrivit lui Ion Dascăl aici sunt 24 de locuri. Conducerea spitalului împreună cu Comisia raională pentru sănătate publică au decis să extindă numărul de locuri. „Am decis să ocupăm și secția de alături, am extinsă numărul de locuri cu încă 24 de paturi”, ne-a spus responsabilul.

Autoritățile raionului ne-au mai informat că azi reprezentanții poliției s-au deplasat la mănăstirea „Sfântul Ilie” pentru a ridica listele cu cei care au participat la funeralii. „Vom monitoriza împreună cu poliția situația în continuare. Nu excludem că mănăstirea după acest caz ar putea intra în carantină”.

La întrebarea, de ce în pofida situației alarmante de Covid atât din RM cât și din Europa, moldovenii ignoră pericolele legate de această infecție, Ion Dascăl a menționat că în cazul dat, nici starețul mănăstirii „Sfântul Ilie” din Nicoreni, răposatul Rafail Bodiu nu era un adept al măștilor. „Au fost cazuri chiar pe timp de pandemie când el a criticat măștile, poate și asta este una din cauze. Cert e că oamenii cunosc deja toate recomandările experților, difuzate de autorități și mass-media. Sunt responsabili de propriile acțiuni. Poliția a încercat să dirijeze fluxul de enoriași, dar oamenii au început să strige și se revolte. Eu personal cred că măsurile trebuie înăsprire”, ne-a mai spus Ion Dascăl.

Președintele raionului Alexei Vasilean a mai declarat pentru Jurnal că planifică în urma acestui caz, la următoare ședință a Comisiei raionale extraordinare pentru sănătate publică să adopte noi măsuri anti-Covid.

„Situația pandemică în raionul Drochia s-a agravat. Oamenii sunt iresponsabili. Noi vom convoca Comisia și vom înăspri măsurile după așa caz. Ar trebui să sistăm activitatea transportului public și a piețelor. Pe moment ne gândim să închidem măcar piața industrială” , a declarat Vasilean.

Directorul spitalului raional Drochia, Iurie Vasilean a confirmat că în ultima perioadă în raionul Drochia se înregistrează o creștere a numărului de infectați. Șeful spitalului a refuzat însă să comenteze situația de pe teritoriul mănăstirii.

„Cert e că ceea ce am văzut din imaginile de pe internet este un dezastru. Nu am văzut măști, nu am văzut să fie echipați. Este grav că oamenii nu respectă recomandările medicilor și din păcate, până la urmă, vom resimți toți acest lucru”, a conchis șeful spitalului.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: