image
Sursa foto: jurnal.md

Candidații partidului banditesc // Mai pe scurt

MAI PE SCURT, așteptam cu toții, nu-i așa, să vedem cine vor fi candidații partidelor la alegerile din februarie. Pe mine în special mă interesează cine va avea tupeul și nesimțirea să candideze din partea celui mai banditesc partid din Moldova, a PD-ului lui Plahotniuc. Și ce vedem? Cine altcineva putea să mai fie candidat din partea unui asemenea partid, dacă nu un bandit?! Un Costea Țuțu, de pildă, individul care a participat la asasinarea unui om. Poate vă mai amintiți cum după procesul de judecată, care l-a achitat pe ăsta, mama celui ucis îl întreba pe domnul candidat: „De ce, Costea, mi-ai omorât băiatul?”

Cine mai este acest Țuțu? Este individul care a pus la cale hărțuirea primarului din satul lui natal Bacioi și a familiei aceluia. Mai este acela care printre prietenii sau chiar în subordinea lui are o bandă de sportivi-măcelari, care cu câteva luni în urmă au omorât în bătăi un om. Pe acești baieți Țuțu, la ordinul lui Plahotniuc, îi bagă la protestele opoziției pentru a organiza provocări. Mai este personajul care până nu demult abia lega două cuvinte și aceste cuvinte erau „abed” și „trenirovki”.

Am înțeles că acest bodyguard al lui Plahotniuc va candida într-o circumscripție în care, în afară de satul lui natal Băcioi, mai intră câteva localități vecine: Sângera, Dobrogea, Codru, Durlești și, nu în ultimul rând, satul meu de baștina Trușeni. Aici, ce să vă spun? Noi, cei care lucrăm la televiziunile de la Chișinău, nu purtăm răspundere pentru întreaga localitate din care provenim. În sate stiți cât de diferiți pot fi oamenii. Totuși, în ce privește Trușenii mei, am fost mândru mereu că în toți anii de după independență, consătenii mei au votat întotdeauna pentru partide și candidați ne-bandiți și pro-europeni. Și cred că la fel va fi și de data aceasta, în ciuda pomenelor pe care Țuțu a început să le facă la Trușeni.

Apropo de pomenile lui Țuțu, acestea nu sunt chiar mici. Cam în fiecare dintre cele cinci sate în care vrea să candideze el sponsorizează câte ceva, ba construcția unei porțiuni de drum, ba donează bani, ba alte asemenea minuni. Mă uitam ieri la știri cum la Durlești veneau betoniere într-o veselie să aducă beton pentru o bucățică de drum de acolo. De unde are Țuțu betoniere, beton, muncitori? De unde are bani pentru atâtea binefaceri? Dacă un Andrei Năstase, de pildă, ar muta o piatră dintr-un loc în altul, să vedeți cum justiția lui Plahotniuc l-ar întreba de ce cumpără alegători, făcându-le drumuri și de unde are bani ca să mute o piatră dintr-un loc în altul. Pe Țuțu nu-l întreabă nimeni nimic.

MAI PE SCURT, pe lângă alte calități și bune, și rele, trușenenii mei știu că pot fi și destul de șmecheri. Și cred că își vor folosi și de data aceasta calitatea respectivă: adică îl vor lăsa pe Țuțu să facă drumuri unde trebuie, da vor vota pe cine trebuie.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: