image
Sursa foto: Moldo Crescendo

Brahms pe pietonală și castaniete în parc − așa a început Festivalul Moldo Crescendo ed. 6 #offline (FOTO)

Un weekend și două concerte de muzică clasică în aer liber: sâmbătă, 31 iulie − într-o parcare din inima Chișinăului, și duminică, 1 august − în parcul „Alunelul”, − așa au ales să suprindă locuitorii capitalei artiștii din trupa Moldo Crescendo. Și dacă primul concert s-a ales cu Sold Out cu ore bune înainte de eveniment, atunci al doilea concert a adunat zeci de trecători absolut gratis, într-unul din parcurile Buiucaniului.

„Să ne deconectăm de la Internet și să ne conectăm la muzică”, acesta e motto-ul cu care au pornit la drum, în cea de-a 6 ediție a festivalului Moldo Crescendo #offline, tinerii artiști basarabeni cu studii în cele mai prestigioase instituții muzicale din lume.

Moldo CrescendoMoldo Crescendo

Acest obiectiv le-a reușit, după cum recunoaște chiar și Nata Albot − una dintre musafirii festivalului și susținătoarea Moldo Crescendo în comunitatea Patreon.

Moldo CrescendoMoldo Crescendo

Concertul de 2 ore, din parcarea de pe strada V. Micle, a ținut publicul în suspans de la primul până la ultimul acord. În program au răsunat piese muzicale de Brahms, Ravel, Grieg și Enescu.

Moldo CrescendoMoldo Crescendo

„Muzica clasică nu țipă. Din contra, ea se aude mai încet, astfel încât ascultătorul să vrea să se apropie de ea”, spune fondatorul festivalului Moldo Crescendo, Marcel Lazăr. Așa și s-a întâmplat. Se pare că în seara de duminică, muzica clasică a fost principalul punct de atracție din parcul „Alunelul”. O oră și jumătate de Forte și Piano, acorduri de chitară și castaniete − de această dată, programul muzical a inclus piese semnate de Mozart, Haydn, Dohnanyi și Boccherini.

Moldo CrescendoMoldo Crescendo

În cadrul festivalului mai sunt planificate alte 5 concerte, 2 dintre care − în afara Chișinăului, fiecare cu program muzical diferit și locații atent selectate de către artiștii Moldo Crescendo, printre acestea:

3 august – Villa Drago (SOLD OUT)

4 august – Curtea Muzeului Național de Istorie

7 august – Concert la Conacul Cazimir din Cernoleuca

11 august – Concert în orașul Ungheni

14 august – Încheierea festivalului: concert în fosta uzină de tractoare de pe teritoriul Digital Park

Festivalul Moldo Crescendo a luat naștere la inițiativa câtorva artiști moldoveni care își fac studiile muzicale în Londra, Geneva, Viena, Cluj, Copenhaga și Berlin. Mai exact, ideea le-a venit atunci când s-au întors, într-un din vacanțe, în Moldova.

Moldo CrescendoMoldo Crescendo

Cu timpul, inițiativa de a aduce oamenii mai aproape de muzica clasică s-a transformat într-o frumoasă tradiție și, astăzi, festivalul Moldo Crescendo a ajuns deja la a 6-a ediție.

Artiștii Moldo Crescendo sunt: Marcel Lazăr (pian, Viena), Dan-Iulian Druțac (vioară, Londra), Alison Lie (vioară, Viena), Maria Bunea (chitară, Viena), Marius Malanetchi (violoncel, Viena), Cristian Ciolacu (clarinet, Cluj-Napoca), Radu Rățoi (acordeon, Copenhaga), Luminița Lupașcu (vioară, Cluj-Napoca), Jan Sekaci (violoncel, invitat din România, studiază la Berlin), Constantin Borodin (violoncel, Berlin), Alex Ciulin (violoncel, Berlin), Dumitrița Vieru (vioară, Geneva) și alții.

Moldo CrescendoMoldo Crescendo

Concertele Moldo Crescendo continuă! Programul detaliat al festivalul, precum și informațiile despre bilete sunt disponibile aici: https://www.facebook.com/moldocrescendo

Moldo CrescendoMoldo Crescendo

Moldo CrescendoMoldo Crescendo

Moldo CrescendoMoldo Crescendo

Noutăţile partenerilor

comentarii: