image
Sursa foto: jurnaltv.md

Povestea lui Vadim Mustafaev, care a ajuns în RM după ce tatăl său a fost trimis aici de regimul sovietic // Trăim în pace

În Republica Moldova sunt acum în jur de 5000 de cetățeni, care își trag obârșia din ”Țara Focurilor”, sau Azerbaidjan. De acolo provine și familia lui Vadim Mustafaev, al cărui tată a fost trimis aici încă de regimul sovietic, să lucreze la o fabrică. Deși a avut ocazia să plece înapoi acasă, în Azerbaidjan, omul a renunțat, pentru că a îndrăgit acest plai. ”Moldovenii și azerii au culturi diferite, dar îi unește posibilitatea de a găsi limbaj comun”, mărturisește Vadim Mustafaev.

„Totuși, e a doua noastră patrie. Aici sunt părinții mei, fratele meu are o familie tânără. Avem mulți prieteni”, spune omul de afaceri Vadim Mustafaev.

Dorința de a rămâne în Republica Moldova a fost mare și Vadim a lucrat ani la rând în comerț. Recent și-a creat propria afacere. Primul magazin l-a deschis când a început pandemia.

„Pentru mulți a fost un risc. Unii închideau, le era foarte greu. Noi însă am văzut o oportunitate de a lucra, de a le oferi oamenilor produse calitative”, povestește bărbatul.

Vadim Mustafaev este proprietarul unei rețele de magazine alimentare și al unui depozit, unde ține diferite mărfuri. Administrează împreună cu soția. Businessul prosperă - bărbatul vrea să-și extindă lanțul de magazine, să deschidă brutării. Încearcă să găsească soluția optimă în problema prețurilor.

„Înțelegem că oamenilor le este greu. Ne străduim să menținem prețurile. Să nu crească mult. Situația e următoare: avem trei livrări de produse și trei prețuri diferite. Toate, din păcate, majorate”, spune omul de afaceri.

Vadim Mustafaev are trei copii. În acte toți sunt azeri. Părinții lor consideră că e foarte important să știe cine le sunt strămoșii. Chiar dacă sunt departe, mențin legătura cu rudele din Azerbaidjan.

„Familia lor e foarte unită acolo. Părinții, mătușile, unchii, alte rude. Mereu ajută unul pe altul, țin legătura. Mi-au arătat partea bună a azerilor. Vreau și copiii să vadă, pentru că sunt azeri de naționalitate, așa am decis noi. E sângele lor”, afirmă soția sa, Antonina Mustafaeva.

„Eu mă consider azeră. Aflu despre cultura, istoria azeră mai mult de la bunicul meu. El mă învăța și limba azeră, o perioadă, cele mai simple cuvinte. Când am aflat câte rude avem. E greu să-i numeri. Când ne sunăm, ei încearcă să vorbească în rusă cu noi, și eu încerc cu ei să vorbesc.”, povestește și fiica sa, Alina.

„Ne adunăm împreună la o masă mare. Bem ceai din pahare mici, în azeră se numesc „armut”, în traducere ar fi „pară”. Are chiar și o formă asemănătoare. Obligatoriu trebuie să fie așa pahare, dulciuri caucaziene sau turcești”, mai spune Vadim Mustafaev.

Pentru a se ajuta reciproc, azerii de aici s-au înregistrat într-un congres.

„Sunt foarte multe programe sociale, care îi ajută pe nevoiași. Congresul nu uită de niciun azer, care trăiește în Republica Moldova și este pregătit să vină în ajutorul fiecăruia. De aia și suntem oameni, ca să discutăm, să găsim soluții, compromisuri și să trăim în pace. În numele celui mai scump lucru pe care îl avem - copiii noștri”, a mai menționat omul de afaceri.

Minoritățile etnice sunt o piesă a motorului, care dezvoltă și aduce progresul în societate, crede Vadim Mustafaev, mândru de faptul că e azer.

Noutăţile partenerilor

comentarii: