image
Sursa foto: RomâniaTV.net

Animalele, printre evacuaţii din calea incendiilor din SUA

Un centru ecvestru situat în Boring, în apropierea oraşului american Portland, a fost transformat în refugiu pentru animalele evacuate de proprietari din calea incendiilor de vegetaţie care se extind în statul Oregon, relatează AFP și Agerpres.

Toate cele optzeci de boxe de la Centrul Mount Hood au fost umplute săptămâna trecută, în doar câteva ore, cu cai aduşi de proprietarii lor care au fugit de teama incendiilor, aflate la doar câteva zeci de kilometri distanţă. „Oamenii erau disperaţi, nu aveau încotro, pierdeau case, grajduri şi nu voiau să rămână fără animale'', a declarat Aaron Shelley, director de operaţiuni în cadrul centrului.

Oferta de cazare a fost transmisă pe reţelele sociale, iar centrul s-a umplut rapid. În boxe, mulţi cai, dar şi un bou, măgari, ponei, raţe şi porci. „Centrul a mai fost folosit pentru cazare de urgenţă în ultimii ani şi toate boxele erau goale. Pentru noi a fost firesc să procedăm astfel'', a adăugat la rândul său Brandi Hatch, director al centrului ecvestru.

Solidaritatea a jucat un rol esenţial, iar numeroşi localnici au donat alimente şi fân. „Este minunat să vedem cum oamenii s-au unit şi ne-au ajutat'', a adăugat Hatch.

Sarah Anderson, care lucrează la centru, a evacuat miercuri de urgenţă cei patru cai ai săi. „Am adus animalele mai întâi, apoi m-am întors cu rulota şi am decis să rămân aici'', a spus tânăra de 34 de ani. Locuinţa sa din Eagle Creek nu a fost distrusă de flăcări, însă nu ştie când se poate întoarce acasă.

Salvaţi din calea flăcărilor, caii sunt în continuare ameninţaţi de fumul dens care umple atmosfera din regiunea Portland. „În cazul animalelor de această talie, pericolul îl reprezintă inhalarea fumului şi calitatea (slabă a) aerului'', a explicat Anderson.

Duminică mai erau doar aproximativ douăzeci de cai în centru, proprietarii găsind alte soluţii pentru animalele lor. Însă, incendiile continuă să progreseze şi alte vieţuitoare ar putea fi găzduite în acest loc.

Incendiile au provocat deja cel puţin 35 de decese de la începutul verii, dintre care 27 săptămâna trecută în trei state, Washington, Oregon şi California, iar zeci de persoane erau încă date dispărute duminică, notează AFP.

Fumul acru degajat de flăcări afectează zone uriaşe. Portland, Seattle şi San Francisco figurau duminică printre cele mai poluate oraşe din lume, conform clasamentului societăţii IQAir.

Peste 400.000 de hectare au fost mistuite în Oregon, dublu faţă de suprafaţa care arde în mod obişnuit în acest stat în fiecare an, a subliniat guvernatorul Kate Brown duminică la postul CBS. Aproximativ 500.000 de locuitori din acest stat au fost vizaţi de ordine de evacuare, dintre aceştia circa 40.000 de persoane părăsindu-şi efectiv casele.

În California, bilanţul deceselor a ajuns la 14, dintre care 12 doar în comitatul Butte, încă traumatizat de amintirea incendiilor din noiembrie 2018 care au mistuit oraşul Paradise.

Opt persoane şi-au pierdut viaţa în aceste incendii în luna august.

Peste 30.000 de pompieri luptau duminică împotriva a nu mai puţin de 29 de incendii grave care au ars deja 1,2 milioane de hectare în acest an, un record.

Dacă se adaugă suprafeţele arse din Oregon şi statul Washington, incendiile de vegetaţie au mistuit peste două milioane de hectare.

Sezonul incendiilor se încheie, teoretic, abia în luna noiembrie.

După câteva zile de răgaz, autorităţile se tem de revenirea vântului în regiune, care poate amplifica incendiile de vegetaţie.

În Los Angeles, primarul a anunţat înfiinţarea, în locurile publice din oraş, a unor centre care vizează „ameliorarea calităţi slabe a aerului''.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: