image
Sursa foto: facebook.com/Andrievski.Andrei

Jurnalist: Moldova nu trebuie atrasă în confruntarea dintre Rusia și Ucraina

Demnitarii moldoveni și grupurile individuale de lobby nu ar trebui să tragă Moldova în războiul de pe teritoriul Ucrainei, afirmă jurnalistul Andrei Andrievski, care mai spune că schemele metalurgice din Transnistria nu vor proteja Republica Moldova de invazia Federației Ruse.

„Făcând jocul Federației Rusă, ocolind sancțiunile impuse de Uniunea Europeană, pierdem toți vectorii occidentali deodată: UE, Ucraina și Statele Unite. Asta fiind de partea Moscovei. De asemenea, nu dobândim nimic, or Federația Rusă vede un astfel de gest drept slăbiciune și oportunități pentru mici corupții.

Mai mult, schemele metalurgice cu siguranță nu vor proteja Moldova de invazia Federației Ruse, dar prietenia și alianța cu Ucraina și Occidentul garantează cel puțin protecția și asistența aliaților bogați. Vorbind geopolitic, și vorbind în cifre concrete, situația este următoarea: în a doua jumătate a lunii aprilie, două vrachiere încărcate cu produse rusești au părăsit portul maritim Novorosiisk. Prima navă transporta 1,5 mii de tone de bandă produsă de sancționatul Severstal pentru compania transnistreană Vek SRL; la bordul celui de-al doilea - 1500 de tone de țeavă rotundă a Uzinei Regale de țevi din Moscova pentru BPM Trade, ale cărei baze comerciale sunt situate în toată țara, inclusiv Transnistria. Portul de destinatie pentru ambii vrachieri este Giurgiulesti”, comentează jurnalistul.

„Caracteristic este faptul că Vek SRL are instalată în Transnistria o linie de producție, se produc țevi sudate de diametru mic. Mai mult, conform documentelor, acestea vor apărea ca produse moldovenești, deși vor fi realizate din materii prime rusești sancționate. Situația este aproape aceeași cu țevile rotunde BPM Trade: deși Royal TK nu este sub sancțiuni, UE a introdus restricții pentru toate țevile rusești. Se ajunge la un impas, în care clanurile metalurgice individuale și politicienii individuali au început să se joace împreună cu statul, care ne amenință cu un atac, dar cu un profit bun”, a concluzionat Andrei Andrievski.

Молдова не должна быть втянута в противостояние РФ и Украины Наши чиновники и отдельные лоббистские группы, не должны... Posted by Andrei Andrievski on Thursday, 19 May 2022

Noutăţile partenerilor

comentarii: