image
Sursa foto: stiri.md

Avocații ies la protest; Sunt nemulțumiți de aplicarea excesivă a arestului

Avocații vor protesta mâine împotriva aplicării excesive a măsurii preventive sub formă de arest. Protestul este o reacție la perpetuarea de către procurori și instanțele de judecată a aplicării prezumției de arestare a persoanelor pe perioada efectuării acțiunilor de urmărire penală și de judecare a cauzelor în instanțele de judecată.

„La 26 iunie este și Ziua Internațională pentru Sprijinirea Victimelor Torturii. Comitetul European pentru Prevenirea Torturii şi a Tratamentelor sau Pedepselor Inumane sau Degradante (CPT) și Curtea europeană a drepturilor omului a calificat condițiile de detenție din Instituția Penitenciară nr. 13 ca fiind inumane și degradante, iar măsura excepțională a arestului a fost redusă la o formalitate banală, fără ca instituțiile care o solicită și le aplică, să justifice imposibilitatea aplicării unor măsuri non-privative de libertate”, scrie într-un comunicat al Consiliului Uniunii Avocaților din Republica Moldova

„Avocații au anunțat constant despre problemele aplicării excesive a măsurii preventive, arestului, și că plasarea persoanelor în arest în condiții inumane și degradante continuă să fie o formă instituționalizată de umilire și de intimidare a persoanelor cu scopul de fi determinate să ”colaboreze” cu ancheta sau să facă declarații pe care nu le-ar fi făcut dacă s-ar fi aflat în alte condiții libertate”, se mai arată în comunicat.

După ce au fost ignorate semnalele de îngrijorare ale avocaților, Uniunea Avocaților din Republica Moldova a decis declanșarea protestului și anunță avocații, avocații stagiari, instanțele de judecată, organele de urmărire penală și autoritățile publice că protestul avocaților va avea loc pe data de 26 iunie 2018, între orele 10.00 – 12.00, în fața Curții de Apel Chișinău.

„Atenționăm că drept excepție de la participarea la acțiunea de protest reprezintă următoarele cazuri: acțiunea procesuală de reținere; judecarea demersurilor privind aplicarea/prelungirea măsurilor preventive de arest, arest la domiciliu și controlul judiciar, dacă termenul expiră în data de 26 iunie 2018; custodia statului asupra cetățenilor străini și a apatrizilor”, scrie în comunicat.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: