image
Sursa foto: Nadejda Roscovanu

Amenzi sau arest contravențional pentru persoanele care atacă sau jignesc medicii și lucrătorii medicali

Violența asupra medicilor și a lucrătorilor medicali aflați în exercițiul funcțiunii va fi sancționată. Parlamentul a aprobat în prima lectură un proiect de modificare și completare a Codului penal și Codului contravențional.

Potrivit proiectului, ultragierea medicilor sau lucrătorilor medicali, adică jignirea premeditată a onoarei, demnităţii sau reputaţiei profesionale ale acestora în exerciţiul funcţiunii va fi sancţionată cu amendă de până la 1 250 de lei, aplicată persoanei fizice.

Iar ultragierea, însoţită de acte de huliganism sau vătămare corporală, va fi sancţionată cu amenzi de până la 7 500 de lei, aplicată persoanei fizice sau cu arest contravenţional de până la 15 zile.

Urmează a fi completat Codul penal cu definiții ale medicului și lucrătorului medical. Astfel, medic este persoana care întrunește condițiile stabilite în Legea cu privire la exercitarea profesiei de medic, inclusiv medicul rezident.

Totodată, lucrător medical este orice altă persoană, cu excepția medicului, care are studii medicale și calitatea de angajat al unei instituții medicale publice sau private și care prestează servicii de sănătate populației, definite prin Legea cu privire la drepturile și responsabilitățile pacientului.

Citeşte mai mult despre

comentarii: