image
Sursa foto: mediafax.ro

UE sancționează teritoriile britanice după Brexit; Insulele Cayman intră pe lista neagră a paradisurilor fiscale

Uniunea Europeană a introdus Insulele Cayman, un teritoriu britanic autonom, pe lista neagră a paradisurilor fiscale, la după câteva săptămâni de la ieşirea oficială a Regatului din Uniunea Europeană.

„Insulele Cayman nu au luat măsurile adecvate în domeniul instrumentelor colective de plasare a activelor”, au stabilit miniştrii Finanţelor din ţările membre ale Uniunii Europene.

Este prima dată când teritoriul unui stat membru UE sau fost membru UE este introdus pe lista sancţiunilor, elaborată prima dată în anul 2017.

Lista neagră întocmită la Bruxelles reprezintă o încercare a blocului european de a opri pierderea a peste 500 de miliarde de euro prin evaziune fiscală în fiecare an, însă statele membre nu sunt verificate în cadrul acestui proces, scrie Digi24.

Teritoriile cu legături cu state membre au scăpat, de asemenea, de această listă neagră, iar Regatul Unit a fost unul dintre principalele state-membre care a făcut lobby pentru protejarea teritoriile sale autonome în trecut. Acum, Uniunea Europeană nu mai are niciun motiv să acorde clemenţă acestor teritorii.

Anul trecut, Marea Britanie şi „reţeaua sa de paradisuri fiscale” a fost calificată drept ţara care a permis cea mai mare evaziune fiscală din lume de către Reţeaua pentru Dreptate Fiscală.

Ţările aflate pe această listă neagră se confruntă cu dificultăţi mari în a accesa bani europeni, iar companiile europene trebuie să treacă prin mai multe procese pentru a face afaceri în aceste state. Decizia ar putea fi percepută drept un atac de către Regatul Unit, având în vedere că urmează ca cele două părţi să înceapă negocierile pentru felul în care va arăta viitoarea relaţie comercială dintre ele în urma Brexit.

Lista include în total 12 jurisdicţii, după introducerea, de asemenea, a statului Panama, a Arhipelagului Seychelles şi a Insulei Palau. Erau deja pe listă Insulele Samoa americane, Insulele Fiji, Guam, statul Oman, Insulele Samoa, Trinidad Tobago, Insulele Virgine americane şi Vanuatu.

Noutăţile partenerilor

comentarii: