image
Sursa foto: termoelectrica.md

Termoelectrica a epuizat stocurile de păcură acum cinci zile; 16500 de tone urmează să fie eliberate din rezerva de stat

Termoelectrica a epuizat stocurile de păcură pe 15 octombrie. Potrivit unui proiect de hotătâre a Guvernului, Agenția Rezerve Materiale urmează să elibereze 16500 de tone de păcură din rezervele de stat pentru producerea energiei electrice și termice, iar banii încasați de companie vor fi restituiți în bugetul de stat, în baza unui contract încheiat cu agenție.

„Scopul proiectului constă în intervenirea statului pentru soluționarea situației excepționale create pe piața gazelor naturale, asigurării securității energetice a țării și protecției populației. Din cauza situației de criză privind livrarea gazelor naturale în Republica Moldova, Termoelectrica a fost trecută la arderea păcurii. În acest sens, reieșind din faptul că la data de 15 octombrie, Termoelectrica a epuizat stocul disponibil personal de păcură, pentru a nu stopa procesul tehnologic de producere a energiei electrice și termice, Comisia pentru Situații Excepționale a decis eliberarea cantității de 16500 tone de păcură din rezervele de stat, care va permite menținerea procesului tehnologic de asigurare a populației cu energie electrică și termică”, se arată în nota informativă a proiectului.

Arderea păcurii eliberate va permite asigurarea populației și instituțiilor importante cu carater social (grădinițe, spitale, școli, etc.) cu energie electrică, dar și agent termic în perioada rece a anului.

Proiectul mai prevede că, la elaborarea proiectului bugetului de stat pentru 2022, Ministerul Afacerilor Interne va înainta propuneri Ministerului Finanțelor privind alocațiile necesare pentru completarea rezervei de stat cu cantitatea de păcură eliberată.

comentarii: