image
Sursa foto: oldcimislia.com

Marele poet Grigore Vieru ar fi împlinit astăzi 85 de ani

Astăzi se împlinesc 85 de ani de la naşterea marelui poet basarabean, Grigore Vieru, considerat și cel mai mare poet contemporan din Republica Moldova.

Grigore Vieru s-a născut pe 14 februarie 1935, în satul Pererâta. Poetul care a slăvit în versuri Partia, Mama și Limba a primit în 1988 cea mai prestigioasă distincție internațională în domeniul literaturii pentru copii: Diploma de Onoare Andersen, dar și a fost decorat post-mortem cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Mare Cruce. Fiind student, a debutat în anul 1957 cu o plachetă de versuri pentru copii „Alarma”, iar ulterior în 1968 a publicat volumul de versuri lirice „Numele tău”.

Poeziile și articolele sale, inclusiv cântecele pe versurile lui, au avut un mare rol în deșteptarea conștiinței naționale a românilor din spațiul dintre Prut și Nistru.

Pe data de 16 ianuarie 2009, Grigore Vieru a suferit un grav accident rutier fiind internat la Spitalul de Urgenţă din capitală. Poetul s-a stins din viaţă la două zile după accident, ca urmare a unui stop cardiac din care nu a mai putut fi resuscitat.

Câteva școli din țară, un bulevard din Chișinău și o stradă din Iași poartă numele lui Grigore Vieru. Pe 11 februarie 2010, cu trei zile înainte de ziua sa de naștere, pe Aleea Clasicilor din capitală a fost instalat bustul poetului.

Grigore Vieru a fost înmormântat pe 20 ianuarie 2009 în cimitirul de pe strada Armenească din capitală. La înmormântare au asistat câteva zeci de mii de oameni, diviziile lui Grigore Vieru, cum le-a denumit profesorul Dan Dungaciu într-un articol. „Chișinăul nu mai cunoscuse funeralii de asemenea proporții de la înmormântarea soților Doina și Ion Aldea Teodorovici.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: