Grigore Vieru s-a născut pe 14 februarie 1935, în satul Pererâta. Poetul care a slăvit în versuri Partia, Mama și Limba a primit în 1988 cea mai prestigioasă distincție internațională în domeniul literaturii pentru copii: Diploma de Onoare Andersen, dar și a fost decorat post-mortem cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Mare Cruce. Fiind student, a debutat în anul 1957 cu o plachetă de versuri pentru copii „Alarma”, iar ulterior în 1968 a publicat volumul de versuri lirice „Numele tău”.

Poeziile și articolele sale, inclusiv cântecele pe versurile lui, au avut un mare rol în deșteptarea conștiinței naționale a românilor din spațiul dintre Prut și Nistru.

Pe data de 16 ianuarie 2009, Grigore Vieru a suferit un grav accident rutier fiind internat la Spitalul de Urgenţă din capitală. Poetul s-a stins din viaţă la două zile după accident, ca urmare a unui stop cardiac din care nu a mai putut fi resuscitat.

Câteva școli din țară, un bulevard din Chișinău și o stradă din Iași poartă numele lui Grigore Vieru. Pe 11 februarie 2010, cu trei zile înainte de ziua sa de naștere, pe Aleea Clasicilor din capitală a fost instalat bustul poetului.

Grigore Vieru a fost înmormântat pe 20 ianuarie 2009 în cimitirul de pe strada Armenească din capitală. La înmormântare au asistat câteva zeci de mii de oameni, diviziile lui Grigore Vieru, cum le-a denumit profesorul Dan Dungaciu într-un articol. „Chișinăul nu mai cunoscuse funeralii de asemenea proporții de la înmormântarea soților Doina și Ion Aldea Teodorovici.