image
Sursa foto: Profimedia

Putin i-a spus lui Scholz că atacurile Rusiei împotriva infrastructurii energetice a Ucrainei au devenit „inevitabile”

Cancelarul german Olaf Scholz i-a cerut președintelui rus Vladimir Putin să găsească o soluție diplomatică la conflictul din Ucraina cât mai curând, „inclusiv o retragere a trupelor ruse”, în timpul discuției telefonice dintre cei doi lideri. Putin i-a răspuns că poziția Germaniei și a Occidentului în ceea ce privește războiul din Ucraina este „distructivă”, relatează Reuters.

Mai mult, Kremlinul susține că atacurile împotriva infrastructurii energetice a Ucrainei au devenit „necesare şi inevitabile”.

Cancelarul german a condamnat atacurile aeriene ruse împotriva infrastructurii civile din Ucraina și a subliniat hotărârea Germaniei de a sprijini Ucraina în asigurarea capacității sale de apărare împotriva agresiunii ruse, potrivit unui purtător de cuvânt de la Berlin. Kremlinul a spus că Putin i-a spus lui Scholz că poziția Germaniei și a Occidentului în privința Ucrainei este „distructivă” și a cerut Berlinului să-și regândească abordarea.

Potrivit unui comunicat al Kremlinului, în timpul discuției telefonice „a fost subliniat faptul că forţele armate ruse au evitat multă vreme loviturile cu rachete de înaltă precizie asupra anumitor ţinte în Ucraina, însă astfel de măsuri au devenit necesare şi inevitabile în faţa atacurilor provocatoare ale Kievului”.

Puțin susține că Kievul este responsabil de exploziile care au distrus podul din Crimeea şi instalaţii energetice ruse, astfel că Moscova are dreptul să bombardeze infrastructurile energetice ale Ucrainei. Acestea lasă însă în frig şi întuneric milioane de civili ucraineni. Putin s-a plâns încă o dată de sprijinul financiar şi militar acordat de Occident Ucrainei, sprijin care a ajutat Kievul să provoace Rusiei înfrângeri umilitoare, potrivit Agerpres.

Putin l-a îndemnat pe Scholz „să-şi regândească abordarea în contextul evenimentelor ucrainene”. Potrivit purtătorului de cuvânt al guvernului german, Scholz i-a cerut lui Putin retragerea trupelor ruse din Ucraina pentru a se putea ajunge la o „soluţie diplomatică”. Scholz „a insistat pe lângă preşedintele rus pentru ca o soluţie diplomatică să fie găsită cât de repede posibil, ceea ce ar implica retragerea trupelor ruse”, a precizat Steffen Hebestreit.

Cei doi lideri, care au convenit să „rămână în contact” și „au subliniat rolul important al acordului asupra exporturilor de cereale, prelungit recent sub egida Naţiunilor Unite”, potrivit comunicatului guvernului german. Armata rusă a înregistrat mai multe înfrângeri, fiind obligată să se retragă din nordul Ucrainei în aprilie, apoi dintr-o zonă din nord-est în septembrie şi în cele din urmă dintr-o zonă din sud în noiembrie.

Prin urmare, începând din octombrie, forţele ruse au adoptat drept tactică bombardarea instalaţiilor ce furnizează electricitate şi căldură în Ucraina, în condițiile în care iarna s-a instalat în ţară. Tot azi, Kremlinul a respins condiţiile cerute de preşedintele american Joe Biden, care s-a declarat „gata să discute” cu Vladimir Putin dacă acesta „caută un mijloc de a pune capăt războiului” în Ucraina, fixând ca primă condiţie o retragere a trupelor ruse.

„Biden a spus de facto că negocierile vor fi posibile numai după ce Putin va părăsi Ucraina”, ceea ce Moscova „evident” că respinge, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov. „Operaţiunea militară continuă”, a adăugat el.

Noutăţile partenerilor

comentarii: