image
Sursa foto: Jurnal.md

Morari: Procurorul care instrumenta dosarul Metalferos a fost intimidat de nașul de cununie al lui Igor Dodon

Fostul procuror al Procuraturii Anticorupție, Eugen Rurac, ar fi fost supus presiunilor din partea directorului financiar al companiei SA „Metalferos”, Serghei Catană, nașul de cununie al președintelui Igor Dodon, în perioada când efectua urmărirea penală pe faptul comiterii unor infracțiuni de către factori de decizie ai SA „Metalferos”.

Dezvăluiri în acest sens au fost făcute de fostul șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la Jurnal TV. Potrivit lui Morari, Eugen Rurac a fost nevoit să-și dea demisia în septembrie 2019. Procurorul ar fi făcut și un raport în care a invocat că a fost intimidat de către reprezentanții SA „Metalferos” în legătură cu efectuarea investigației.

Întrebat dacă se referă la directorul financiar al acestei companii, nașul de cununie al lui Igor Dodon, Serghei Catană, Morari a confirmat că e vorba de el. „Din păcate, atunci când nu poți schimba cursul investigației, începi a lovi și a compromite persoanele care realizează această investigație. Iar atunci când schimbi o persoană în momentul în care urmărirea penală a ajuns la o etapă avansată, e nevoie de timp ca cel care îi ia locul să se documenteze și să înțeleagă esența investigației. Acest fapt se reflectă asupra bunei desfășurări a urmării penale”, a spus Morari.

Acesta a confirmat că ar fi fost firesc ca procurorul general să-i ia apărarea subalternului său, cel puțin așa s-ar fi întâmplat într-un stat democratic, cu instituții de drept independente și consolidate.

Eugen Rurac a instrumentat mai multe dosare de rezonanță printre care dosarul lui Ion Druță, care a deținut funcția de președinte al Curții Supreme de Justiție (CSJ) și dosarul SA „Metalferos”, în care erau stabilite prejudicii de peste 200 de milioane de lei.

Serghei Catană a ajuns director financiar la „Metalferos” în 2007, la scurt timp după ce finul său de cununie, Igor Dodon, a fost numit ministru al Economiei.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: