Potrivit expertului, în majoritatea unităților de transport cu care se deplasau elevii, recomandările experților epidemiologi erau respectate.

„Excepție au fost autobuzele care transportau elevii din raionul Strășeni. Aici, din lipsă de termometre, nu se efectua termometria copiilor înainte de a porni spre instituția de învățământ. Totodată, la Soroca au fost depistate autobuze școlare într-o stare sanitară nesatisfăcătoare”, a menționat Sergiu Baltaga.

O altă încălcare depistată de reprezentanții ANTA este legată de faptul că reprezentanții direcțiilor de învățământ din centrele raionale nu verifică prezența actelor permisive obligatorii ale conducătorilor auto care transportă elevi.

„Nu se efectuează atât controlul treziei conducătorului auto înainte de a porni la drum, cât și controlul tehnic al unităților de transport. Astfel în urma controlului mai mulți conducători auto au fost sancționați contravențional”.

Sergiu Baltaga a menționat că Agenția va continua să monitorizeze această situație și va sesiza Direcțiile de învățământ pentru a elimina toate aceste probleme apărute odată cu reînceperea noului școlar.

În context, Constantin Râmiș, secretar de stat al Ministerului Sănătății a menționat că situația epidemiologică din RM este nefavorabilă, ieri fiind înregistrat un antirecord de infectări, 632 de cazuri noi de îmbolnăvire. Expertul a îndemnat populația să respecte principalele măsuri de prevenire a răpândirii infecției: purtarea corectă a măștii în spații publice, respectarea distanței sociale, să respecte igiena tusei și să recurgă cât mai des la spălatul pe mâini.