image
Sursa foto: jurnal.md

Declarația privind persecuțiile regimului oligarhic, AMÂNATĂ de Parlament; Diacov: O șmecherie; Voi ne trageți prin cabinete

Parlamentul a decis astăzi amânarea votării unui Proiect de hotărâre cu privire la adoptarea Declarației privind dosarele politice ale persoanelor persecutate de către regimul oligarhic.

Propunerea privind amânarea votării acestei declarații a venit din partea socialiștilor care susțin că este nevoie ca aceasta să treacă cu un „consens larg” în Parlament.

„Noi susținem că Parlamentul trebuie să dea un mesaj justiției, dar noi am vrea ca acest semnal să fie susținut de toți deputații, fără interpretări. Urmează să avem discuții pe marginea textului astfel ca să avem susținerea largă”, a declarat deputatul PSRM Vlad Bătrâncea.

Propunerea privind amânarea proiectului a provocat nemulțimirea fracțiunilor Platforma DA și PAS.

„Sunt persoane purtate prin judecată din cauza unor dosare politice. Atât timp cât tergiversăm, acești oameni suferă”, a menționat deputatul PPDA Liviu Vovc.

„Dacă se dorește să se facă un lucru bun, se poate reuși și astăzi, inclusiv în timpul unei pauze. Pentru un consens larg, să nu ne ascundem după deget. Și astăzi justiția inițiază dosare care ridică semne de întrebare. Unora li se reduce termenul, alții intră la închisoare”, a adăugat vicepreședintele Parlamentului, Mihai Popșoi.

„Cred că acest proiect de lege este foarte important. Dacă a fost semnat de mai mulți deputați din trei fracțiuni, și cei de la PD trebuie să accepte. Nu sunt vizați personal, este vorba de un regim. Trebuie să dăm semnal către societate că asemenea lucruri nu se vor întâmpla. Este vorba de un regim care și-a bătut joc de propriii cetețeni, i-a ținut după gratii ani de zile fără asistență. Dacă se propune amânarea, să fie pentru săptămâna viitoare, dar nu mai mult”, a spus deputatul PPDA Vasile Năstase.

De cealaltă parte, PD și Partidul Șor au avut critici pe marginea Declarației privind dosarele politice.

„În ultimul timp încep să-mi pierd simțul umorului, ascultându-vă aici pe voi. Toată lumea este împotrivă ca în RM să existe deținuți politic. Mă bucur că acum o fracțiune și alta au ajuns la asta, cred că sub influența vizitelor la Strasbourg. Eu am fost demult acolo și eram convins de asta. Voi ne prindeți pe corioade și ne trageți prin cabinete, și unii și alții. Dar pe ascuns apar proiecte de declarații. Când asculți ce fel de declarație este, nu ești împotrivă, dar când o citești, vezi șmecheria voastră clasică”, a comentat președintele de onoare al PD, Dumitru Diacov.

„Vreți să veniți cu declarație politică. Coaliția s-a destrămat mai repede decât s-a uscat vopseaua de pe această declarație. Să terminăm să ne ocupăm de demagogie. De la asta se va schimba ceva? Desigur că nu”, a spus și deputatul Partidului Șor, Denis Ulanov.

Proiectul de hotărâre cu privire la adoptarea Declarației privind dosarele politice ale persoanelor persecutate de către regimul oligarhic a fost amânat pentru una dintre ședințele viitoare.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: