image
Sursa foto: jurnal.md

Dosarul lui Veaceslav Platon a ajuns la Curtea Supremă de Justiție

Dosarul lui Veaceslav Platon privind frauda de la Banca de Economii a ajuns la Curtea Supremă de Justiție. În noiembrie, adică la aproximativ un an după ce afaceristul a aflat decizia Curții de Apel Chișinău, se va hotărî dacă recursurile depuse de către părți vor fi admise sau nu.

Potrivit informației publicate pe site-ul CSJ, ședința va avea loc pe 14 noiembrie, fără citarea părților. Completul care va decide soarta lui Veaceslav Platon este format din Vladimir Timofti – preşedinte, Nadejda Toma și Victor Boico. Tot Boico a fost unul dintre cei trei judecători din cadrul primei instanțe, sediul Buiucani, care l-a condamnat pe Platon la 18 ani de închisoare în același dosar. În luna aprilie a acestui an, judecătorul a fost promovat la Curtea Supremă.

În cazul în care CSJ va decide că recursurile sunt admisibile, atunci va fi programată o nouă ședință pentru examinarea lor. Dacă instanța va considera recursurile inadmisibile, condamnarea lui Veaceslav Platon va fi definitivă și irevocabilă.

Amintim că Veaceslav Platon a fost condamnat, în luna aprilie a anului trecut, la 18 ani de închisoare pentru escrocherie şi spălare de bani în proporţii deosebit de mari în dosarul fraudelor de la Banca de Economii. Lui Platon i-au fost sechestrate bunuri de peste 800 de milioane de lei, care urmează să fie încasate de Banca de Economii. Ulterior, instanța de apel a ridicat sechestrul de pe imobilele și conturile mai multor companii de asigurări care figurează în dosar. Asta deși procurorii anticorupție au constatat că banii ar avea proveniență ilegală și ar fi fost spălați de afacerist. Precizăm că Platon nu a fost audiat nici de o instanță, iar la Curtea de Apel au fost respinși toți martorii apărării. În luna decembrie a anului trecut, instanța de recurs a menținut hotărârea Judecătoriei Chișinău.

Într-un interviu apărut în presă, Vladimir Plahotniuc a respins aceste acuzații. Tot la sfârșitul anului trecut, Platon a fost condamnat la 12 ani de închisoare într-un alt dosar, în care a fost învinuit de tentativă de escrocherie şi coruperea mascaţilor de la „Pantera”. În prezent, cauza este examinată la Curtea de Apel, iar Platon este deținut în Penitenciarul nr. 13.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: