image

O femeie din SUA a returnat o bucată de marmură antică, furată din Roma în 2017

Atunci când angajații de la Muzeul Național Roman au primit un pachet voluminos din străinătate, nu se așteptau să găsească în interior un fragment de marmură antică inscripționat cu mesajul „Pentru Sam, Cu dragoste, Jess, Roma 2017”.

Alături de relicvă era și o scrisoare de la o tânără, pe nume Jess, care își cerea iertare pentru că a fost „un idiot american”. Tânăra continuă și spune că a luat ceva ce nu îi „aparținea” și încearcă să îl returneze.

„Mă simt oribil, nu doar pentru că am furat acest obiectul din locul său de drept, dar și pentru că l-am inscripționat. A fost o mare greșeală din partea mea și abia acum, ca adult, îmi dau seama cât de josnic a fost gestul meu”, a mai scris tânăra.

De unde ar fi fost luată bucata de marmură

Jess a mai scris că a încercat să șteargă mesajul, scris cu un marker negru, însă nu a avut niciun efect.

În octombrie, o femeie din Canada pe nume Nicole a trimis înapoi fragmente furate din orașul antic Pompeii în urmă cu 15 ani, susținând că acele obiecte erau „blestemate”.

Nu este clar de unde a fost luată bucata de marmură, însă ar fi putut fi luată de la Forumul Roman, care era „inima politică” a Imperiului Roman.

„M-a impresionat mai ales pentru că este tânără și a înțeles că a greșit”

Stéphane Verger, directorul Muzeului Național Roman, a declarat pentru ziarul Il Messaggero că pachetul a fost trimis din Atlanta, Georia. „Având în vedere tonul scrisorii, noi credem că este vorba despre o femeie tânără. În 2017, probabil că a venit la Roma și a luat acest fragment pentru iubitul său. M-a impresionat mai ales pentru că este tânără și a înțeles că a greșit”, a spus Verger, potrivit The Guardian.

În urma incidentului, angajații muzeului se întreabă dacă Jess a fost încurajată să înapoieze artefactul după ce a auzit despre povestea lui Nicole, care a circulat intens în urmă cu o lună.

Citeşte mai mult despre

comentarii: