image
Sursa foto: cdep.ro

Proiect revoluționar la București: „România trebuie să finanțeze presa independentă din RM, care luptă pentru supraviețuire”

România trebuie să finanțeze presa independentă și de calitate din Republica Moldova, care luptă pentru supraviețuire într-un mediu ostil dominat de propaganda rusească și monopolul din piața de publicitate.

Este declarația deputatului român Matei Dobrovie (PNL), care a prezentat în Camera Deputaților de la București un proiect intitulat Fondul de Cooperare Mass-Media România-Republica Moldova, care își propune să crească prezența mediatică românească în RM, să contracareze propaganda rusească, dar și să susțină presa independentă și de calitate din Republica Moldova.

„Am discutat foarte mult despre creșterea prezenței mediatice peste Prut, despre contracararea propagandei rusești, dar s-a făcut foarte puțin. Astăzi vin să vă prezint un proiect cu adevărat revoluționar, intitulat Fondul de Cooperare Mass-Media România-Republica Moldova, care își propune pe de o parte să crească prezența mediatică românească dincolo de Prut, pe de altă parte să contracareze propaganda rusească, care este extrem de agresivă acolo. Vă reamintesc că 90 la sută din televiziunile din RM sunt deținute de vechiul oligarh Plahotniuc și de cel nou, Dodon, care este prorus. România a finanțat de-a lungul timpului, din păcate, organe de presă care făceau deservicii de imagine României și cetățenilor ei. România trebuie să construiască acolo, trebuie să facem mult mai mult decât filme istorice date la TVR Moldova”, a declarat Dobrovie, de la tribuna Camerei Deputaților.

„Trebuie ca televiziunile românești să treacă Prutul, să fie preluate pe cablu acolo, trebuie ca cele de acolo să vină aici pe cablu, trebuie să încurajăm acest schimb de experiență între jurnaliști, profesionalizarea jurnaliștilor de pe cele două maluri”, a mai menționat deputatul PNL.

Matei Dobrovie mai susține că România trebuie să finanțeze presa independentă din RM, care respectă criteriile deontologice, și că asta nu înseamnă în niciun caz control asupra politicii editoriale.

„Trebuie să finanțăm direct, să existe un administrator de granturi, așa cum am propus în acest proiect. Să fie creat acest Fond de cooperare și coeziune mass-media RM-România, astfel încât să poată fi finanțate direct de statul român, să poată aplica pe granturi organele de presă independentă și de calitate. E nevoie de criterii foarte clare, nu vrem ca banii contribuabililor să fie din nou risipiți și nu vrem să se întâmple ca în mandatul PSD, când efectiv am ajuns să finanțăm propagandă rusească și oligarhică locală. E foarte important să includem criterii clare, ca să se respecte deontologia jurnalistică. Sunt criterii extrem de simple, nu e vorba despre implicare în politica editorială, ci de respectarea unor standarde de bun simț. În cazul în care aceste standarde nu sunt respectate, se va crea o listă de ineligibilitate și vor fi sistate finanțările pentru publicațiile care se fac vinovate de asemenea derapaje”, a mai punctat deputatul de la București.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: