image
Sursa foto: border.gov.md

În atenția celor care se întorc acasă: Încă două puncte de trecere a frontierei RM și-au sistat activitatea

Începând cu astăzi, 29 martie, și-au sistat activitatea alte două puncte de trecere a frontierei. Este vorba despre Costeși-Stânca și Briceni-Rossoșani.

În afară de cele două sistate astăzi, mai multe puncte de trecere a frontierei de stat sunt deja închise. Vedeți aici harta punctelor de trecere a frontierei închise și active.

Potrivit informațiilor de la frontieră, în ultimele 24 de ore în punctele de trecere a frontierei fluxul de persoane a constituit 3.542 traversări. Un număr mai mare a fost înregistrat pe sensul de intrare în Republica Moldova - 2 361 traversări persoane, dintre care 1 087 treceri la frontiera moldo-română, 610 treceri la frontiera cu Ucraina și 664 treceri a frontierei aeriene (rute charter).

Cele mai tranzitate puncte de trecere a frontierei (intrare în RM) au fost:

PTF Leușeni – 575 traversări persoane;

PTF Aeroport Chișinău – 664 traversări persoane (rute charter);

PTF Sculeni – 261 traversări persoane;

PTF Tudora – 172 traversări persoane;

PTF Giurgiulești-Galați – 159 traversări persoane.

În toate punctele de trecere a frontierei au fost supuse screeningului 3 542 persoane și completate 2 361 de fișe epidemiologice individuale.

De menționat că, la trecerea frontierei de stat, obligatoriu călătorii sunt supuși termometriei, pe sensul de intrare în țară se asigură ca aceștia completează corect fișele epidemiologice și se informează despre amenzile care vor fi aplicate persoanelor ce nu vor respecta măsurile de profilaxie în contextul coronavirusului. Suplimentar, vor scrie pe partea verso a fișei Declarația pe propria răspundere privind respectarea regimului de autoizolare pentru o perioada de 14 zile în locurile determinate. Ca excepție, nu sunt obligați să respecte regimul de autoizolare doar conducătorii auto și personalul de deservire a mijloacelor de transport care efectuează transportarea mărfurilor, echipajele aeronavelor/navelor și brigăzile garniturilor de tren, în cazul în care nu prezintă semne clinice de infecție respiratorie sau stare febrilă.

Începând cu data de 17 martie 2020, se interzice autorizarea trecerii frontierei de stat a cetățenilor străini pe sensul de intrare în Republica Moldova prin punctele de trecere a frontierei de stat deschise traficului. Această restricție nu se referă la cetățenii străini și apatrizii domiciliați sau cu ședere permanentă/temporară, conducătorii auto și personalul de deservire a mijloacelor de transport, care efectuează transportarea mărfurilor, echipajele aeronavelor/navelor și brigăzilor garniturilor de tren. La fel, excepție fac membrii misiunilor diplomatice şi ai oficiilor consulare acreditate în Republica Moldova, ai organizaţiilor/misiunilor international și membrii de familie ale acestora. Intrarea în Republica Moldova a altor categorii de cetățeni străini se va autoriza urmare a coordonării cu Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene.

La fel, este autorizată tranzitarea teritoriului Republicii Moldova, direct, fără oprire, prin punctele de trecere a frontierei de stat Giurgiulești - Galați și Giurgiulești – Reni, a cetățenilor străini care se întorc în țara de origine sau de reședință, a membrilor misiunilor diplomatice și ai oficiilor consulare, ai organizațiilor/misiunilor internaționale, acreditate în țara de destinație, precum și membrilor de familie ai acestora.

Totodată, din 17 martie curent, ora 00:00, a fost SISTAT TRAFICUL AERIAN prin punctul de trecere a frontierei Aeroportul Internațional Chișinău. Ca excepții, a rămas posibilă efectuarea unor zboruri private/charter, pentru a permite autorităților din Republica Moldova, dar și altor state, de a evacua cetățenii săi din zonele afectate de noul Coronavirus, însă fiecare caz în parte este examinat suplimentar de către Autoritatea Aeronautică Civilă.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: