image
Sursa foto: enterpreneur.com

Regulile celui mai bogat om din lume

Întâmplător sau nu, cele mai valoroase companii din lume sunt din domeniul tehnologiei. Amazon este una dintre ele. A atins anul acesta o valoare de piaţă de un trilion de dolari şi se luptă cot la cot cu gigantul Apple pentru primul loc. Este cel mai mare retailer global și în curând își va deschide două noi sedii în Statele Unite, întinse pe mai mult de 700.000 de metri pătraţi. Jeff Bezos,fondatorul Amazon, este privit ca un vizionar. Vorbește deja despre călătorii în spațiu. Asta, după ce a creat prima librărie online din lume, primul market cu self-service, livrările cu drone și nu numai. Este cel mai bogat om al planetei. Iată care a fost evoluția companiei sale, Amazon.

Povestea Amazon începe în 1994, când Jeff Bezos a decis să renunțe la cariera pe Wall Street și să se mute în Seattle, pentru a se dedica unui domeniu aflat la început de drum, internetul. Cu bani împrumutați de la părinți, antreprenorul a deschis într-un garaj amazon.com, prima librărie online din lume, scrie Digi24.ro.

În prima lună, cărțile s-au vândut în toate cele 50 de state ale Americii, dar și în alte 45 de țări din lume, cu încasări de 20 de mii de dolari pe săptămână. A fost un succes neașteptat.

Listarea la bursă

În 1997, Jeff Bezos se întorcea pe Wall Street, dar în altă postură, aceea de a-și lista compania la bursă. În septembrie 2018, Amazon a devenit a doua companie din lume, după Apple, evaluată la o mie de miliarde de dolari.

Primul magazin fără casă

Amazon a revoluționat felul în care oamenii își fac cumpărăturile și continuă să inoveze la acest capitol, prin tehnologie de ultimă generație. În 2016, a deschis Amazon Go, primul magazin fără caserii, în care clienții cumpără ce au nevoie pe baza unei aplicații și a inteligenței artificiale.

Un nou sediu = o comunitate

Anul acesta, Amazon a anunțat deschiderea unui al doilea sediu, pe care a decis să îl împartă în două. Astfel, va putea angaja mai mulți oameni talentați, a spus Jeff Bezos. Campusurile vor fi construite în New York și Virginia, iar în jurul lor se va dezvolta o adevărată comunitate. Amazon a anunțat că va investi 5 miliarde de dolari în noile sedii, care vor oferi nu mai puțin de 50 de mii de locuri de muncă.

Regulile lui Jeff Bezos

Jeff Bezos are câteva reguli de la care nu se abate niciodată: doarme opt ore pe noapte, îşi programează întâlnirile importante înainte de ora 12 şi niciodată cu un număr mai mare de persoane decât cele care s-ar putea sătura cu două pizza. Ţine extrem de mult la eficientizarea timpului, motiv pentru care se întâlneşte cu investitorii companiei sale doar şase ore pe an. Oricât de ciudate ar părea, sunt lucruri care cu siguranţă funcţionează, dacă ne uităm în contul antreprenorului, care, anul acesta, depozitează nu mai puţin de 140 de milioane de dolari.

Nu există nișă pe care afacerea lui Jeff Bezos să nu o acopere și continuă să se extindă în domenii care nu au legătură cu shopping-ul online. Fondatorul Amazon are și o companie care produce rachete.

De la comerț, la rachete

Pasiunea lui Jeff Bezos pentru spațiu a dus și la nașterea asistentului virtual Alexa, pe care a creat-o după modelul vocii computerizate din Star Trek. La fel ca Siri sau Google Assistant, Alexa poate spune prognoza meteo, poate interacționa cu alte sisteme inteligente din casă și poate comanda pe Amazon în locul utilizatorului.

Astăzi, orice comerciant poate să își vândă produsele pe Amazon. Este, de fapt, un marketplace, produsele sunt stocate într-unul dintre depozitele retailerului din Statele Unite, iar vânzătorul poate fi oriunde pe glob.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: