image
Sursa foto: Jurnal TV

Kliciko, interviu la Jurnal TV despre reconstrucția Kievului: „Daunele sunt de ordinul miliardelor”

În capitala Ucrainei încep lucrările de reconstrucție. Locuitorii orașului, ale căror case au fost distruse de bombardamentele rusești, au nevoie de un acoperiș deasupra capului, iar copiii trebuie să meargă degrabă la școală. Sirenele de alarmă răsună în fiecare noapte, dar... timp nu mai este, afirmă primarul Kievului, Vitali Kliciko, într-o discuție cu trimisul special al Jurnal TV în Ucraina, Dumitru Garcaliuc.

„În primul rând, trebuie să reconstruim locuințele în care oamenii să poată reveni până la începerea sezonului de încălzire. E foarte important, pentru că ei acum nu au acoperiș deasupra capului. Acest război a distrus economia orașului nostru. Multe întreprinderi s-au închis. Mulți oameni au rămas fără lucru. Businessul a emigrat în alte țări și investițiile s-au oprit. În acest sens, trebuie să reabilităm totul pe etape, să ridicăm economia, dar asta va fi posibil doar când pacea va reveni pe pământul nostru”, a spus Vitali Kliciko.

Reconstruirea orașului nu poate aștepta până se termină războiul, care nu se știe cât va dura. Ucrainenii trebuie să învețe să-și continue viața. Pentru asta, ei au nevoie de locuințe, școli, grădinițe și spitale moi. Kievul are nevoie de sisteme de apărare aeriană, orașul e vulnerabil în fața rachetelor rusești. Pericolele îi urmăresc pe locuitorii Kievului și la sol.

„Acum zonele verzi de la periferia Kievului nu sunt sigure, întrucât acolo e nevoie să fie deminat teritoriul. Avem multe cazuri de civili decedați, care nu au urmat regulile impuse și au mers în acele zone”, afirmă primarul Kievului.

Potrivit administrației, bugetul Kievului a scăzut de două ori, în această perioadă de război. În capitală se află acum peste 100 de mii de refugiați, care au nevoie de adăpost și mâncare, iar asta, la fel, presupune cheltuieli mari. Daunele sunt enorme.

„Pot spune că e vorba de miliarde, conform unor calcule. Sunt distruse podurile, drumurile, centrele de logistică, businessul, iar asta înseamnă cheltuieli enorme. De fapt, astăzi depindem de partenerii noștri, care ajută Ucraina. Fără ei nu am fi rezistat. Vorbesc despre sprijin politic, economic și militar”, a mai spus Kliciko.

Sirenele de alarmă răsună în Kiev în fiecare noapte. Cel din urmă atac aerian a fost acum o săptămână. Atunci, o rachetă a nimerit lângă p grădiniță, iar alta a distrus mai multe blocuri de locuințe, o persoană fiind ucisă. Primarul Kievului, campion mondial la box, Vitali Kliciko, spune că s-a obișnuit că în sport există reguli clare, pe care dacă nu le respecți, poți fi descalificat din competiție. Dar în acest război se pare că nu există nicio regulă, spune Kliciko, amintindu-și că de regulă, obuzele rusești țintesc clădiri și infrastructură civilă.

Noutăţile partenerilor

comentarii: