image
Sursa foto: Profimedia

Kim Jong Un spune că răspândirea COVID-19 a creat „o tulburare” în Coreea de Nord și se oferă să doneze provizii medicale

Președintele nord-coreean Kim Jong Un a spus sâmbătă că răspândirea COVID-19 a creat „o mare tulburare” în țară și a cerut o luptă totală pentru a elimina focarele, după ce au fost raportate 21 de decese în rândul persoanelor cu „febră”, relatează Reuters.

Coreea de Nord a recunoscut săptămâna aceasta pentru prima dată existența unui focar de COVID-19 în țară și a impus un lockdown la nivel național. Dar nu există semnale că s-ar face o testare riguroasă sau o campanie de tratament în sistemul rudimentar de sănătate al țării.

„Răspândirea epidemiei este o mare tulburare care cade asupra țării noastre”, a spus Kim la o întâlnire de urgență a Partidului Muncitorilor, potrivit agenției de presă de stat KCNA.

„Dar dacă nu ne pierdem concentrarea în implementarea politicii epidemice și menținem puterea organizațională și controlul bazat pe unitatea partidului și a poporului și ne întărim lupta împotriva epidemiei, putem depăși cu bine criza”, a continuat el.

Aproximativ 174.440 de cazuri noi de „febră” au fost înregistrate vineri, dintre care 21 au condus la deces, a declarat agenţia oficială, fără a preciza câte persoane au murit din cauza coronavirusului.

„Numărul total al bolnavilor din ţară este de 524.440, dintre care 234.630 sunt complet vindecaţi (...) iar numărul deceselor până în prezent este de 27”, a detaliat KCNA.

Presa oficială a declarat că aceste prime decese au fost „din cauza neglijenţei, în special a unei supradoze de medicamente, din cauza necunoaşterii metodelor ştiinţifice de tratament”.

Potrivit mai multor experţi, aceste cifre ar putea fi mult mai mici față de amploarea reală a răspândirii virusului, ţara neavând capacitatea de a testa masiv populaţia.

Joi, Coreea de Nord a raportat primele cazuri de coronavirus, declarând că trece în regim de „prevenire în urgenţă maximă a epidemiilor”, ceea ce implică măsuri de izolare, după ce mai multe persoane au fost testate pozitiv la subvarianta BA.2 Omicron. Phenianul a anunţat atunci şi primul său mort.

Coreea de Nord, una dintre primele ţări din lume care şi-a închis frontierele în ianuarie 2020 după apariţia virusului în China vecină, s-a lăudat de mult timp cu capacitatea sa de a ţine virusul la distanţă. Ea nu raportase la OMS până joi niciun caz confirmat de COVID-19.

Kim a mai spus că criza a fost provocată de incompetența și iresponsabilitatea unor organizații de partid, dar că răspândirea virusului poate fi ținută sub control și că țara trebuie să aibă încredere în lupta sa pentru a depăși criza în cel mai scurt timp posibil.

Kim s-a oferit să doneze proviziile medicale ale familiei sale pentru familiile care se confruntă cu greutăți și a lăudat experiența Chinei în lupta cu virusul.

„Este bine să învățăm activ din succesele avansate în domeniul antiepidemic și din experiența dobândită deja de partidul și poporul chinez în lupta împotriva epidemiei”, a spus Kim.

Noutăţile partenerilor

comentarii: