image
Sursa foto: jurnal.md

Ultima oră! Curtea de Apel Chișinău a anulat decizia CEC și obligă comisia să deschidă cel puțin 190 de secții în Diasporă

UPDATE 13:44 // Decizia Comisiei Electorale Centrale prin care au fost deschise 146 de secții de votare în străinătate a fost anulată. Hotărârea a fost pronunțată, cu puțin timp în urmă, de Curtea de Apel Chișinău. Magistrații au admis parțial contestațiile depuse de mai multe de partide și a anulat anexa la punctul 1 din hotărârea CEC din 5 iunie.

Hotărârea Curții de Apel Chișinău poate fi atacată la Curtea Supremă de Justiție.

„Am obținut câștig de cauză. Cele 190 de secții de vot solicitate de Ministerul de Externe urmează să fie deschise. Platforma DA este unicul partid carea inițiat corect acțiunea, constând un act administrativ cu caracter normativ, restul și-au modificat acțiunile. Astăzi s-a făcut dreptate. Instanța obliga ca numărul secțiilor de vot în străinătate să nu fie mai mic decât cel propus de Ministerul de Externe. Noi am insistat că avizul Ministerului de Externe e obligatoriu și nu doar consultativ, așa cum a pretins reprezentantul CEC. La Curtea de Apel Chișinău, regimul Dodon și Plahotniuc au avut complici chiar în sala de judecată”, a comentat liderul Platformei DA, Andrei Năstase.

UPDATE 13:17 // Completul format din judecătorii Ion Muruianu, Anatolie Minciuna și Veronica Negru s-a retras pentru deliberări. „Continuăm ședința. Sperăm că au fost epuizate toate cererile de recuzare. Judecătorii se retrag pentru deliberări”, au anunțat magistrații.

UPDATE 13:12 // Cererea de recuzare a judecătoarei Veronica Negru a fost respinsă.

UPDATE 10:21 // Cauza a fost ridicată de la examinare deoarece a fost înregistrată încă o cerere de recuzare a judecătoarei Veronica Negru, depusă de Platforma DA. Ședința a fost întreruptă până la ora 13:00.

Potrivit lui Andrei Năstase, Veronica Negru nu este un judecător obiectiv, echidistant și are o comunicare directă cu „slujitorii fostului regim Plahotniuc”.

„Intenționăm să ajungem până în pânzele albe. Am pus în capul mesei legea, pentru că la CEDO vom fi întrebați dacă am epuizat toate căile din instanțele naționale, dacă am depus cereri de recuzare a judecătorilor. Îndemn presa să fie pe toți concurenții electorali, mulți dintre ei fac jocul regimului Dodon, pe mulți dintre ei o să-i vedem puși la o masă de FSB-ul rusesc, și Dodon, și Usatâi, Șor, Platon, Plahotniuc. Iată de ce toți cetățenii trebuie să conștientizeze pericolul pe care îl prezintă interlopii cu pofte electorale”, a declarat liderul Platformei DA, Andrei Năstase.

De cealaltă parte, liderul blocului „Renato Usatâi” consideră că este o tărăgănare a procesului.

„Dacă mergem pe varianta recuzărilor permanente, până seara se termină judecătorii. Mi se crează impresia că cineva nu are altă soluție decât să-și ridice ratingul. Este un show foarte ieftin și din partea justiției, dar și a unor concurenți electorali”, a comentat Renato Usatâi.

_________

Judecătorii Curții de Apel Chișinău urmează, astăzi, să se pronunțe în cazul numărului secțiilor de votare care vor fi deschise în străinătate la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie.

Mai multe partide cer ca în diasporă să fie deschise 190 de secții de votare, nu 146, cum a decis Comisia Electorală Centrală. Decizia judecătorilor va fi pronunțată mâine.

Aceasta este a șaptea zi de proces după ce au fost depuse mai multe cereri de recuzare a judecătorilor.

Magistrații Curții de Apel Chișinău au revenit la dosar, după ce Curtea Constituțională s-a expus pe marginea unei cereri de neconstituționalitate privind unele prevederi din Codul Electoral. Sesizarea a fost respinsă și declarată inadmisibilă.

„Curtea a notat că hotărârile Comisiei Electorale Centrale privind deschiderea unor secții de votare nu sunt acte administrative cu caracter individual, ci sunt acte administrative cu caracter normativ. Ele sunt adoptate pentru punerea în aplicare a prevederilor pertinente din Codul electoral, vizează un număr nedeterminat de subiecte și au un caracter general. Astfel, în cazul contestării unor astfel de hotărâri în instanța de judecată nu este necesară parcurgerea procedurii prealabile. Prin urmare, Curtea a constatat că sesizările nu întrunesc condițiile de admisibilitate și nu pot fi acceptate pentru examinare în fond”, a notat CC.

Reamintim că, urmare a deciziei CEC, la Curtea de Apel Chișinău au depus sesizări Partidul Acțiune și Solidaritate, Platforma Demnitate și Adevăr, Blocul electoral „Renato Usatîi”, Partidul Unității Naționale, Alianța pentru Unirea Românilor și Partidul "Democraţia Acasă".

Partidele cer ca, la alegerile din 11 iulie, în diasporă să fie deschise 190 de secții de votare, nu 146, cum a decis Comisia Electorală Centrală.

Noutăţile partenerilor

comentarii: