image
Sursa foto: Olivia Harris

Fostul premier malaezian Najib Razak audiat de Agenţia anticorupţie

Fostul premier malaezian Najib Razak a sosit marţi la sediul Agenţiei anticorupţie pentru a fi audiat în legătură cu un scandal uriaş de deturnare de fonduri care a contribuit la recenta înfrângere electorală a coaliţiei sale aflate la putere 61 de ani, relatează AFP.

Najib a fost convocat de Agenţia anticorupţie (MACC) la Putrajaya, capitala administrativă a Malaeziei, pentru a răspunde la întrebări despre SRC International, care s-a aflat la originea unei filiale energetice a 1MDB, fond suveran creat de Najib la preluarea puterii în 2009 şi în prezent cu datorii de aproximativ 10 miliarde de euro.

SRC a fost plasată sub tutela Ministerului de Finanţe în 2012, într-o perioadă în care Najib era ministru de finanţe şi premier în acelaşi timp, scrie Agerpres.

Potrivit investigaţiilor efectuate de Wall Street Journal, 42 milioane de ringgit (9 milioane de euro), au fost transferate de la SRC în conturi personale ale lui Najib.

În ce priveşte 1MDB, fostul premier este suspectat că a deturnat echivalentul a circa 640 de milioane de euro de la această societate publică pe care a creat-o pentru a moderniza Malaezia, ţară din sud-estul Asiei cu 32 de milioane de locuitori majoritar musulmani.

Najib, care a negat constant orice ilegalitate, a fost declarat nevinovat de o anchetă malaeziană în perioada cât s-a aflat la putere.

Noul guvern condus de Mohamad Mahathir, mare învingător la alegerile parlamentare de la 9 mai, revenit la 92 de ani în prim-planul vieţii politice din Malaezia după ce a mai fost premier 22 de ani între 1981 şi 2003, a promis să relanseze investigaţiile asupra 1MDB.

Luni, fost creat un grup de lucru sub controlul guvernului, cu misiunea de a recupera fondurile deturnate şi a angaja urmăriri penale contra suspecţilor din această afacere care mai face obiectul unor anchete în Singapore, Elveţia şi Statele Unite.

Săptămâna trecută, 72 de saci cu bijuterii, bani şi şi genţi de lux mărcile Hermes şi Louis Vuitton s-au confiscat de la locuinţa fostului premier al Malaeziei, Najib Razak, şi alte imobile din Kuala Lumpur vizate de ancheta privind 1MDB.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: