image
Sursa foto: Facebook/Oficiul Avocatului Poporului

Un fost condamnat pentru proxenetism activează în cadrul Oficiului Avocatului Poporului fără a fi angajat

Avocatul Poporului, Natalia Moloșag, aleasă în funcție în luna septembrie, este însoțită mereu de un fost client al său, condamnat pentru proxenetism. Deși nu este angajat oficial în vreo funcție în cadrul instituției, acesta o consiliază pe Moloșag, se expune în fața angajaților din cadrul Oficiului Avocatului Poporului, folosește transportul instituției și are acces nestingherit la informații cu caracter personal. Moloșag nu a răspuns la telefon pentru o reacție. Explicații a cerut și Platforma Națională din Moldova a Forumului Societății Civile, care a solicitat demisia Nataliei Moloșag în cazul în care informația este adevărată.

Informația că Dumitru Godorog este implicat în activitatea Oficiului Avocatului Poporului a fost publicată pentru prima dată pe 29 noiembrie, de către bloggerul Eugeniu Luchianiuc. El a scris pe pagina sa că Dumitru Godorog participă la ședințele de lucru ale Oficiului, alături de Avocatul Poporului. Acesta interceptează, stochează și prelucrează date cu caracter personal, încălcând legislația în vigoare. Mai mult, Godorog ar studia, analiza, verifica și chiar s-ar expune pe marginea petițiilor, dosarelor și altor procese ce au loc în instituție, toate sub protecția și din numele Avocatului Poporului.

Am încercat să aflăm detalii de la Natalia Moloșag, dar telefonul acesteia este deconectat. În schimb, am reușit să vorbim cu șefa direcției resurse umane din cadrul Oficiului Avocatului Poporului, Angela Vasilașcu. Ea ne-a spus că în instituției nu există un angajat oficial cu numele Dumitru Godorog.

ANGELA VASILAȘCU, șefa serviciului resurse umane al OAP: "Eu pot să mă expun doar pe segmentul resurselor umane, pentru că Codul de conduită a funcționarului public nu îmi permite să mă expun pe subiect în întregime. La moment pot să vă spun doar că în cadrul Oficiului Avocatului Poporului nu există un act administrativ cu privire la numire sau angajarea a domnului Dumitru Godorog. Dumnealui nu este angajat sau salariat al oficiului. - Dar este prezent în cadrul instituției? - Doar pe partea organizatorică administrativă tehnică. - Bine, dar oricum ar trebui să fie angajat sau ceea cu ce se ocupă nu necesită un act de angajare? - Eu nu cunosc. Probabil să fie un altfel de contract."

După numirea în funcție și prezentarea în fața colectivului, pe pagina de Facebook a Oficiului Avocatului Poporului au fost publicate imagini în care Natalia Moloșag apare alături de Dumitru Godorog la mai multe evenimente. Unul dintre acestea a avut loc pe 13 noiembrie, când angajații au plantat arbori. În imaginile publicate apare și Dumitru Godorog, deși numele acestuia nu este menționat în nota informativă. Aceleași poze au fost publicate și pe profilul personal de Facebook al lui Godorog. Mai mult, acesta a avut acces nestingherit în penitenciarul nr.2 de la Lipcani în cadrul unei vizite a Avocatului Poporului.

Am încercat să aflăm mai multe despre cine este totuși Dumitru Godorog. Din informațiile publice aflăm că este cetățean al Republicii Moldova, are studii medii incomplete, celibatar, fără persoane la întreținere, nesupus militar și neangajat în câmpul muncii. Pe un site rusesc Godorog Dmitry – așa semnează el – scrie că este actor din Republica Moldova, cu o adresă de e-mail care semnalează despre ocupația sa: [email protected].

Lucrurile devin și mai interesante dacă răsfoim câteva acte de pe Portalul Național al Instanțelor. În 2017, Dumitru Godorog a fost condamnat, conform articolului 220 din Cod Penal, aliniatul 2, pentru proxenetism, fiindu-i stabilită pedeapsa de patru ani închisoare, cu suspendarea condiționată a executării pedepsei, pe o perioadă de probațiune de trei ani. Acesta și-a recunoscut vina și a descris cu lux de amănunte cum a plasat anunțul, iar ulterior a îndemnat câteva tinere să presteze servicii sexuale în regim online. Potrivit sentinței emise de Judecătoria Chișinău, unul dintre avocații care i-au reprezentat interesele lui Dumitru Godorog a fost Natalia Moloșag, actualul Avocat al poporului.

Am încercat să obținem o reacție la acest subiect și de la ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, dar și de la președintele Comisiei parlamentare juridice, Olesea Stamate. Nici unul dintre ei nu ne-a răspuns însă la apel.

Platforma Națională din Moldova a Forumului Societății Civile, care cuprinde peste 95 de organizații, a semnat o declarație prin care solicitat explicații de la Oficiul Avocatului Poporului privind situația din cadrul instituției, iar în cazul în care informațiile descrise în presă se confirmă, cer demisia Avocatului Poporului.

Natalia Moloșag a fost numită în funcția de Avocat al Poporului pentru drepturile omului în data de 23 septembrie, pe un termen de șapte ani. Pentru candidatura ei au votat 57 de deputați ai PAS.

Noutăţile partenerilor

comentarii: